Muncim trei zile sa platim impozitul pe casa si masina

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 19:09
2311 citiri
Muncim trei zile sa platim impozitul pe casa si masina

Taxele platite primariilor pentru case, autovehicule si terenuri vor creste cu 20% anul viitor, potrivit unei decizii a guvernului.

Romanii vor munci, in medie, trei zile pe an pentru a-si plati taxele locale, in 2010. Spre exemplu, un bucurestean care are un apartament cu doua camere in Drumul Taberei si un Logan si primeste un salariu net de 1.390 de lei pe luna va plati impozite locale de 176 de lei, cu 27 de lei mai mari decat cele pe care le vireaza in conturile primariei in acest an.

Impozitele si taxele locale vor creste, in 2010, cu aproximativ 20%, rata infla tiei din ultimii trei ani, dupa cum se arata intr-o hotarare a guvernului publicata, joi, in Monitorul Oficial.

Documentul prevede ca valoarea de impozitare pentru un apartament de bloc sa creasca de la 669 de lei pe metru patrat, in prezent, pana la 806 lei. Pentru un apartament de trei camere in cartierul Crangasi, un locuitor al Capitalei va plati un impozit de 180 de lei, cu 30 de lei mai mare fata de cel din 2009.

Cuantumul impozitului pe imobil depinde de tipul acestuia, suprafata, anul in care a fost construit, precum si de zona in care este amplasat: cu cat esti mai aproape de centrul localitatii cu atat achiti o taxa mai mare.

Impozitul pentru Logan, cu 7 lei mai mare

In cazul autoturismelor, birul variaza in functie de greutate si de capacitatea cilindrica. Spre exemplu, daca pentru Logan impozitul este, in prezent de 49 de lei, urmand sa creasca la 56 de lei in 2010, pentru modelul Opel Astra, impozitul va urca de la 56 de lei la 64 de lei.

Posesorii de terenuri de la periferia localitatilor, care platesc in prezent 3.339 lei/hectar, vor achita, anul viitor, 3.832 lei/hectar.

Impozitul pentru teren arabil si pentru paduri se va situa, in 2010, la o valoare cuprinsa intre 13 si 24 de lei pe fiecare hectar, in functie de locul unde este situat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxe, # impozite, # inflatie, # imobil , #Inflatie