Isarescu: Socul benzinei a fost atenuat de aprecierea nominala a leului

Joi, 05 Mai 2011, ora 12:54
1318 citiri
Isarescu: Socul benzinei a fost atenuat de aprecierea nominala a leului

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca aprecierea nominala a monedei nationale, cu 10% fata de dolar, a prevenit socurilor mari, respectiv tendinta importatorilor de a practica marje inalte, mai ales pe piata carburantilor, noteaza Mediafax.

"Agentii economici includeau in preturile de import o marja care facea ca in special preturile de import sa aiba o tendinta de crestere (...)

Aprecierea nominala a leului fata de dolar a fost substantiala, de peste 10% Aprecierea a atenuat socuri mai mari, in special pe piata combustibililor", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Seful bancii centrale sustine ca aprecierea leului a reprezentat o tendinta a pietei, si nu a fost un scop urmarit de BNR.

"Dupa cum arata graficul, in cazul leului nu avem altceva decat ce s-a intamplat in regiune (...) Este adevarat ca ne-a ajutat, ca a oprit acele anticipatii ca se va deprecia moneda, ca se va duce nu stiu in ce nivel, iar preturile de import, daca nu au scazut, cel putin si-au temperat din potentialul de crestere", a continuat Isarescu.

El a aratat ca in alte episoade de crestere a preturilor internationale la titei preturile interne au avut ajustari semnificative, facand referire la episodul 2008.

"Uitandu-ne empiric, pretul la carburanti a fost mai agresiv in sus fata de episodul 2008", a spus Isarescu.

El crede ca ar mai putea aparea ceva majorari in acest an, dar "nu foarte mari".

#aprecierea monedei nationale, #curs bnr, #curs valutar, #mugur isarescu , #Inflatie