Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Intarirea politicii monetare din 2005-2006 a umflat "balonul" creditului in valuta

Isarescu: Intarirea politicii monetare din 2005-2006 a umflat "balonul" creditului in valuta

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca intarirea politicii monetare, din perioada 2005-2006 nu a fost benefica, pentru ca a dus explozia creditului in valuta, prin aprecierea nesustenabila a monedei nationale.

"Cu cat intaream mai mult politica monetara, pentru ca acest al doilea canal era expansiv (creditul in valuta) si trebuia sa contrabalansam, cu atat atrageam capitaluri speculative si intaream leul.

Functioneaza simpla teorie de intarire a politicii monetare? A iesit ceva bun? Nu, a iesit ceva relativ rau", a explicat Isarescu, la inceputul unui seminar privind politica monetara.

Seful bancii centrale spune ca prin acest mecanism s-a creat o vulnerabilitate prin aprecierea excesiva a cursului de schimb si umflarea "balonului" creditului valutar, in "capcana" caruia au intrat tot mai multi.

Prezentarea guvernatorului BNR s-a concentrat pe ideea ca inflatia este un fenomen monetar, dar teoria cantitativa nu-si gaseste corespondent in realitatile economice decat pe termen lung, relatia pe termen mediu si scurt fiind mult mai complexa.

Isarescu l-a citat pe Henry Wallich (fost membru al FED), aratand ca "intr-adevar inflatia este mereu in lume un fenomen monetar, dar a spune ca inflatia este numai un fenomen monetar este echivalent cu a spune ca impuscarea unui om este numai un fenomen de balistica".

"Nu este doar o tautologie, dar duce si la adormirea spiritului", a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a pus accent si pe ceea ce reprezinta increderea populatiei in moneda, inclinatia catre economisire si consum, din care deriva in mare parte si viteza de circulatie, si ciclurile economice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1349 ori