Isarescu: Inflatia, un fenomen monetar!

Marti, 06 Martie 2012, ora 12:46
2138 citiri
Isarescu: Inflatia, un fenomen monetar!

Inflatia este un fenomen monetar, dar a simplifica lucrurile pana la a spune ca este numai un fenomen monetar este categotic un lucru care nu ajuta, considera Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Relatia intre masa monetara si inflatie este clara. Ceea ce se neaga este semnificatia practica a acestei relatii.

Cred ca dezbaterea pe aceasta tema va fi interesanta. Am introdus inca din titlu si ideea de practica pentru ca dorim ca aceasta dezbatere sa nu ramana numai una teoretica, dorim sa faca un pas spre o intelegere a complexitatii fenomenului monetar", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la sediul Bancii Nationale.

In ceea ce priveste relatia intre cresterea monetara si inflatia, de multe ori ele sunt corelate, considera Guvernatorul.

"Odata cu cresterea masei monetare cresc si preturile de productie. Si, de aici, ar putea veni o indemnare periculoasa: cresteti masa monetara ca sa stimulati productia! Probabil ca o crestre a masei monetare se duce mai degraba in preturi.

Apoi nu stim cum evolueaza circulatia banilor. A neglija viteza de circulatie a banilor inseamna sa negi un fenomen care apare frecvent dupa o perioada de inflatie. Se numeste remonetizare. Cresterea masei monetare odata cu cresterea inflatiei s-a intamplat si in Romania in ultimii ani", a mai adaugat acesta.

#mugur isarescu inflatie, #crestere monetara inflatie, #conferinta BNR inflatie , #Inflatie