Isarescu: Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 banci

Luni, 07 Februarie 2011, ora 13:19
2008 citiri
Isarescu: Excesul de lichiditate este concentrat la 4-5 banci

Excesul de lichiditate de pe piata monetara este concentrat la 4-5 banci, care sunt reticente in a da fonduri altor institutii de credit, dar aceasta situatie se va rezolva in timp, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. 

"Situatia de pe piata monetara se va imbunatati, in sensul ca lichiditatea pe care bancile o au in prezent intr-un relativ exces va fi utilizata.

Sa stiti ca (excesul de lichiditate - n.r.) nu apare la nivelul tuturor bancilor si mai reflecta o alta disfunctionalitate, ca bancile intre ele sunt reticente.

Acest nivel de lichiditate este concentrat cam la 4-5 banci.

Probabil ca au avut rezerve in a extinde excesul lor de lichiditate catre bancile care aveau relativ deficit.

Credem ca acest lucru se va rezolva in timp", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte organizata pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a mentionat ca dobanzile se vor consolida in jurul dobanzii de politica monetara, "probabil mai jos".

"Vom imbunatati accesul bancilor la lichiditate, inclusiv prin operatiuni de refinantare ale BNR.

Suntem deocamdata in pozitia de debitor, asa cu sume mici, dar pe masura ce bancile vor relua creditarea, aceasta pozitie se va disipa", a spus Isarescu.

Bancile au plasat anul trecut la BNR in cadrul facilitatii de depozite pe o zi 387,29 miliarde de lei, de aproape sapte ori mai mult decat in 2009, ceea ce indica un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde de lei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, saptamana trecuta, sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, pentru a sasea sedinta consecutiva, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010 si nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, cand a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25%.

Rezervele valutare ale BNR au crescut in ianuarie cu 257 milioane de euro la 32,68 miliarde euro, in contextul virarii unei transe de circa 900 de milioane de euro de catre FMI. 

#bnr, #dobanda de politica monetara, #exces de lichiditate, #institutii de credit, #mugur isarescu , #Inflatie