Isarescu: Dobanzile la creditele in lei ar putea scadea

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 12:01
1580 citiri
Isarescu: Dobanzile la creditele in lei ar putea scadea
Sursa foto: www.romaniainternational.com

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca dobanzile la lei ar putea scadea, odata cu rata inflatiei si a aminitit ca, din 2009 pana in prezent, ratele dobanzilor la creditele in moneda nationala au scazut.

"Daca ne uitam la trendul ratelor dobanzilor la credite in lei, in perioada ianuarie 2009-pana in prezent, scaderea este evidenta. Daca ne uitam la perioada din mai 2010, inainte de majorarea TVA, dobanzile mai degraba au fluctuat, in conditiile in care existau multe motive sa creasca, din cauza cresterii TVA si atmosferei dificile pe care am trait-o", a spus guvernatorul bancii centrale, in cadrul conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".

Mugur Isarescu sustine ca in decembrie inflatia ar putea fi mai mica decat ultima prognoza.

"Datele nu arata deloc rau, indicele preturilor de consum, daca tendintele actuale se continua, nu numai ca va ramane in limitele marjelor tintite de Banca Nationala, dar s-ar putea ca in decembrie inflatia anuala sa fie mai mica decat ultima noastra prognoza, care si aceea a fost considerata optimista", a spus Isarescu, in cadrul conferintei "Inflatia - un fenomen, mai multi indicatori".

BNR si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,3%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 4,6%.

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, Isarescu spune ca acesta s-a dovedit relativ stabil.

"Cursul de schimb s-a dovedit relativ stabil, in conditiile in care am avut tensiuni in zona euro, care s-au reflectat in deprecieri mult mai importante ale monedelor din Europa estica.

Si rezevele valutare ale BNR se mentin la nivel inalt, chiar peste nivelul optim, daca am avea in vedere raportul dintre rezerve si importuri", a explicat Mugur Isarescu.

Acesta a mai adaugat ca "monedele s-au oprit si au crescut", fata de primavara acestui an, dar admite ca in aceasta perioada "a fost mai degraba situatie anormala, din cauza intrarilor de capital".

In opinia guvernatorului BNR, "dobanzile nu sunt in dezamagire" si "mai degraba au fluctuat decat au crescut".

Guvernatorul BNR s-a aratat optimist si crede ca "trendurile sunt normale".

Fara monetaristi si emisisti

Mugur Isarescu sustine ca rolul BNR este "sa lucreze" si ca nu vrea ca banca centrala sa "va transformam in monetaristi si emisisti", pentru ca "teoria monetara este complicata".

Guvernatorul BNR a tinut sa precizeze ca au aparut foarte multe teorii legate de evolutia economica a Romaniei si ca numarul foarte mare de teorii este legat tocmai de complexitatea politicii monetare.

"Relatia dintre bani si cresterea preturilor este, intr-adevar, complicata si depinde de contextul istoric. Fiecare teorie trebuie sa o gandim in context istoric", a mai spus seful bancii centrale.

Acesta a mai adaugat ca, "din cand in cand, sunt scoase teorii si idei care sa arate foarte bine"

"Fie ca se descopera o crestere in masa monetara, fie ca se face cate o dezbatere pe te miri ce, sunt suficient de multe neclaritati, in plan conceptual si in planul intelegerii inflatiei".

In cadrul seminarului BNR, guvernatorul Mugur Isarescu a criticat discursul public si felul in care presa trateaza problema inflatiei, mentionand ca "nu se pierde nicio ocazie sa nu se dea o teorie noua", fie ca este vorba despre "preturile care in continuare se vor ajusta" sau despre "cresteri de pana la 20%".

"Toate acestea inseamna neincredere in vreo tendinta. Exista motive sa avem aceasta neincredere, dar rolul BNR este sa lucreze si facem acest lucru inclusiv prin dezbateri", a conchis guvernatorul.

#inflatie Mugur Isarescu, #previziuni economice BNR, #Mugur Isarescu BNR, #Mugur Isarescu creditare, #Mugur Isarescu dobanzi lei , #Inflatie