Inflatia sfideaza eforturile BCE. Recesiunea castiga teren

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 09:43
1842 citiri
Inflatia sfideaza eforturile BCE. Recesiunea castiga teren

Pretul piperat al petrolului a afectat inflatia din zona euro, care s-a mentinut in martie la acelasi nivel din februarie, de 2,7%, indicand probabilitatea din ce in ce mai mare ca economia zonei sa se adanceasca in recesiune.

Preturile la consumator in cele 17 natiuni ale zonei euro au crescut cu 2,7 procente in luna martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele oferite de Eurostat, aceeasi valoare ca si in urma cu o luna, dar peste estimarile initiale de 2,6%.

Pretul petrolului Brent se apropie de 120 de dolari pe baril, influentand negativ evolutia economica din zona, pe masura ce rata somajului creste si din ce in ce mai multe masuri de austeritate sunt implementate de guverne. In plus, increderea si puterea de cumparare a consumatorilor a scazut considerabil in ultima perioada.

Ingrijorarile cu privire la relatia precara dintre Uniunea Europeana, Statele Unite si Iran au dus la cresterea pretului la titei cu 13% doar de la inceputul anului si pana acum. Statul iranian, al doilea cel mai mare producator de petrol din lume, urmeaza sa fie sanctionat de cele doua puteri din cauza programului nuclear derulat de guvern.

Cresterea necontrolata a pretului petrolului ar putea reprezenta cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice. Pretul la energie a reprezentat aproximativ 0,6 puncte procentuale din totalul inflatiei din martie, ceea ce inseamna ca fara costul crescut al petrolului si produselor derivate, preturile la consumator au crescut cu aproximativ 2%, valoare apropiata de estimarea facuta de Banca Centrala Europeana.

Inflatia, in atentia Bancii Centrale Europene

BCE a pastrat nivelul dobanzii cheie la 1% in cadrul intalniri de la inceputul lunii, opunandu-se solicitarilor facute de politicienii europeni si de economistii internationali, pentru a permite astfel un nivel controlabil al inflatiei in vederea promovarii unei cresteri economice modeste. Rezultatele oficiale pentru luna martie depasesc insa estimarile Bancii.

Dupa calmarea situatiei din zona euro printr-un program fara precedent de acordare a unor imprumuturi pe trei ani bancilor europene, a caror valoare se ridica la peste 1 trilion de euro, BCE a adoptat o pozitie ofensiva in lupta cu inflatia, avertizand in buletinul lunar de riscurile unor preturi prea mari.

"Inflatia se va mentine, cel mai probabil, peste 2% in 2012, in primul rand din cauza preturilor la energie", estima BCE in buletinul lunii aprilie.

Urmarirea vigilenta a nivelului preturilor este unul din telurile momentului ale BCE, mai ales in contextul in care Banca doreste sa foloseasca aceasta unealta macroeconomica pentru stimularea unei cresteri economice.

"Poate fi folosita pentru politica bugetara pentru a mari sursele de finantare, cu conditia sa existe dupa acest efect de crestere posibilitatea stoparii inflatiei si coborarii ei. E o chestiune care se cunoaste si care e azi readusa in discutie pentru ca exista o situatie economica in general proasta in lume si se cauta orice solutii", afirma analistul economic Mircea Cosea.

Economistul Dragos Cabat afirma si el ca guvernele si bancile centrale au ca tinta stabilizarea preturilor si o inflatie cat mai mica, aproape de zero, sub 2-3%. "Daca nu se poate stabilitate, e mai bine inflatie decat deflatie", continua Cabat.

Romania, in randul tarilor cu cea mai mare inflatie medie anuala

Media inflatiei din ultimele 12 luni in martie a fost de 3,8% la nivelul Italiei, 3,1% in Belgia si doar 2,3% in Germania si 1,8% in Spania. Situatia in Romania sta mai prost, aici inregistrandu-se una dintre ele mai ridicate inflatii medii anuale, de 4,6%, statul roman fiind depasit doar de Estonia, cu 4,9 procente, in randul tarilor membre Uniunii Europene.

In ceea ce priveste inflatia in luna martie, comparativ cu anul precedent, Romania a inregistrat o inflatie de 2,5%.

Rata anuala a inflatiei din Marea Britanie a crescut pana la 3,5% in martie, de la 3,4% in februarie. Aceasta este prima crestere dupa ce inflatia a atins 5,2% in septembrie 2011, nivel influentat de pretul la bauturi nealcoolizate, fructe, paine, cereale si carne.

"Credem ca nivelul raportat astazi (n.r. marti) este doar o situatie temporara", este parerea lui James Knightley, economist al ING.

Statele cu probleme din zona euro nu o duc nici ele mai bine. Spania a inregistrat o inflatie de 1,8% in luna martie, comparativ cu aceeasi luna a 2011, si o rata medie anuala de 2,7 procente. Grecia a raportat o inflatie de 1,4% in martie si o rata anuala de 2,4%. Inflatia Italiei a fost de 3,8% in martie si 3,2% pe ultimele 12 luni, in timp ce in Portugalia a raportat o inflatie de 3,1% in martie si o rata anuala de 3,5%.

#inflatie zona euro, #inflatie europa, #inflatie uniunea europeana, #nivel inflatie Romania, #pret petrol inflatie , #Inflatie