Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia in zona euro a scazut la 1,4% in luna ianuarie

Inflatia in zona euro a scazut la 1,4% in luna ianuarie


Rata anuala a inflatiei in zona euro in luna ianuarie 2019 a scazut, pentru a treia luna consecutiv, pana la 1,4%, de la un nivel de 1,6% in decembrie 2018, arata o estimare preliminara publicata vineri de Eurostat, informeaza Reuters.

Conform acestor cifre, care sunt in linie cu estimarile analistilor intervievati de Reuters, inflatia din zona euro este mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.

Incetinirea inflatiei in zona euro in luna ianuarie se explica in principal prin moderarea ritmului de crestere a preturilor la energie, care au inregistrat un avans de 2,6% in luna ianuarie 2019, dupa un avans de 5,5% inregistrat in luna decembrie 2018.

In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a crescut pana la 1,2% in ianuarie, de la un nivel de 1,1% in luna decembrie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

Estimarea publicata vineri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 22 februarie.

Anterior, Eurostat a informat ca Estonia si Romania, au cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, in decembrie 2018, 3,3% respectiv 3%. Aceasta in conditiile in care, rata anuala a inflatiei a scazut in decembrie la 1,6% in zona euro si la 1,7% in Uniunea Europeana, de la 1,9% si, respectiv, 2% luna noiembrie 2018.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 2,9%, de la 2,7%, prognoza de inflatie pentru acest an. La randul sau, Ministerul Finantelor Publice (MFP) in "Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2019-2021" publicata joi, mizeaza pentru anul 2019 pe o reducere a inflatiei atat ca medie anuala, cat si la sfarsitul anului, pana la valoarea de 2,8%. In perioada 2020-2021, se asteapta ca inflatia sa-si continue trendul descendent, ajungand la sfarsitul anului 2020 la 2,5% si la sfarsitul anului 2021 la 2,3%, potrivit MFP.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 983 ori
Citeste mai multe despreinflatie zona euro