Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inflatia in Romania, mai mare decat media din UE, in decembrie

Inflatia in Romania, mai mare decat media din UE, in decembrie


Romania a inregistrat, in luna decembrie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (1%), conform datelor publicate, joi, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In schimb, Romania si Estonia se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (decembrie 2012 - noiembrie 2013), cu un avans de 3,2%.

In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut usor in decembrie, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.

Cifrele publicate de Eurostat arata ca in zona euro cresterea preturilor la energie (0,11 puncte procentuale), restaurante si cafenele (0,05 puncte procentuale) si tigari (0,08 puncte procentuale) au fost principalele motive care au stat in spatele majorarii inflatiei in decembrie. In schimb, luna trecuta au scazut preturile la combustibili pentru transport (0,13%) si in telecomunicatii (0,14%).

In decembrie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Grecia (minus 1,8%), Cipru (minus 1,3%) Bulgaria (minus 0,9%) si Letonia (minus 0,4%), iar cele mai ridicate au fost in Estonia, Austria si Marea Britanie (toate cu 2%) si Finlanda (1,9%).

Luna trecuta, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri odata cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia si Estonia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1444 ori