Inflatia din zona euro, sub lupa BCE

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 18:25
1656 citiri
Inflatia din zona euro, sub lupa BCE

Liderii Bancii Centrale Europene au avut la inceputul zilei de miercuri o serie de intalniri cu privire la situatia economico-financiara din zona euro. Dupa ce au decis sa nu modifice dobanda cheie, care deja se afla la un nivel minim istoric, ei au abordat problema inflatiei din zona euro.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat miercuri ca Banca este pregatita sa ia masuri impotriva amenintarilor inflationiste in caz de nevoie si a asigurat investitorii ca institutia pe care o conduce nu planuieste sa retraga fondurile pentru stimularea economiei in caz de urgenta, scrie Bloomberg.

"Avem toate uneltele necesare pentru a adresa in timp util riscurile la care e expusa stabilitatea preturilor", a declarat Draghi in cadrul conferintei de presa tinute la Frankfurt dupa sedinta in care liderii BCE au hotarat pastrarea ratei de dobanda cheie la 1%.

Draghi a mai declarat ca este prea devreme sa se aduca in discutie strategia de exit (n.r.: serie de masuri la care BCE va renunta odata cu trecerea crizei) pentru ca perspectivele economice sunt dominate de riscul revenirii recesiunii.

BCE pune in balanta implicarea in Germania, in vederea temperarii tendintelor inflationiste, si nevoia de contracarare a efectelor crizei datoriilor suverane. In timp ce natiuni ca Grecia si Spania se lupta cu recesiunea si cu rate record ale somajului, muncitorii germani castiga unele dintre cele mai mari salarii din ultimii 20 de ani.

"O sa acordam o atentie speciala oricaror semne de inflatie, de la pretul energiei electrice pana la salarii", a mentionat Draghi. "Conform asteptarilor, mediul economic din zona euro va fi supus unei cresteri moderate. Impreuna cu estimarile pe termen lung asupra inflatiei, presiunea asupra preturilor ar trebui sa fie limitata", continua presedintele BCE.

Conform asteptarilor Bancii Centrale Europene, pretul crescut la energie va mentine nivelul inflatiei peste limita de 2% in cursul anului 2012, pentru a cobora sub acest nivel in 2013.

Avertizarile in privinta posibilei accentuari a inflatiei vin la cateva luni dupa ce BCE a redus dobanda cheie la nivelul minim istoric de 1% si a injectat 1 trilion de euro in sistemul bancar european pentru a impiedica adancirea crizei.

Conform Comisiei Europene, economia natiunilor din zona euro se va contracta cu 0,3% in 2012, in special in Italia, Spania, Belgia, Grecia, Cipru, Olanda, Portugalia si Slovenia. In contrast, economia Germaniei va creste cu 0,6%.

Dupa declaratiile lui Draghi, moneda unica se tranzactiona la 1,3114 dolari/euro, o modificare foarte mica fata de valoarea precedenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nivel inflatie zona euro, #inflatie europa, #inflatie Banca Centrala Europeana, #inflatie BCE, #dobanda cheia BCE , #Inflatie