Inflatia din Romania, cea mai ridicata din UE

Marti, 16 Iunie 2009, ora 12:23
1017 citiri
Inflatia din Romania, cea mai ridicata din UE

Romania a inregistrat in luna mai cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana (UE), de 5,9%, de 8,4 ori mai mare decat media de 0,7% calculata la nivelul celor 27 de state membre, potrivit datelor prezentate marti de Biroul de Statistica al UE, Eurostat.

Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost consemnate, in mai, in Irlanda (-1,7%), Portugalia (-1,2%), Spania si Luxemburg (-0,9% fiecare), precizeaza Mediafax.

Romania a fost urmata, in clasament, de Lituania si Letonia, cu rate anuale ale inflatiei de 4,9%, respectiv 4,4%, se arata intr-un comunicat al Eurostat.

In zona euro, indicatorul s-a plasat la nivelul zero, dupa doua luni consecutive de 0,6%, cu mult sub tinta Bancii Centrale Europene, care doreste stabilizarea ratei anuale a inflatiei sub, insa aproape de 2%.

UE a inregistrat o rata anuala medie a inflatiei de 4% in mai 2008, iar in zona euro indicatorul s-a plasat, in aceeasi perioada, la 3,7%.

In ceea ce priveste rata medie a inflatiei pe 12 luni, calculata la nivelul lunii mai comparativ cu aceeasi perioada din 2008, Romania se plaseaza pe pozitia a patra in UE, cu 7,2%.

Cele mai ridicate rate medii pe 12 luni ale inflatiei au fost inregistrate in Letonia (11,2%), Lituania (9,3%) si Bulgaria (8,3%), la polul opus situandu-se Portugalia (1,3%), Irlanda (1,5%) si Germania (1,8%).

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#inflatie, #rata, #romania, #ue , #Inflatie