Inflatia din Japonia - la maximul ultimilor 10 ani

Vineri, 25 Iulie 2008, ora 12:35
818 citiri

Datele fundamentale care au sosit ieri atat din zona euro cat si din Regatul Unit au avut un ton negativ. Valoarea compozita a estimarii 'IFO' a increderii investitorilor nemti a inregistrat in luna iulie un nou declin puternic, similar cifrelor 'ZEW' aferente aceleiasi perioade publicate pe 15 iulie.

Pe de alta parte, vanzarile cu amanuntul din Regatul Unit au notat luna trecuta cea mai importanta scadere din 1986 de cand datele au inceput sa fie compilate de catre Office for National Statistics.


Numarul cererilor de somaj (inregistrate pentru prima data) in Statele Unite a crescut saptamana trecuta pana la cel mai mare nivel al ultimelor aproape 4 luni.


Conform datelor publicate in aceasta dimineata, inflatia la nivelul consumatorilor din Japonia excluzand componentele volatile a avansat in luna iunie cu 1.9% fata de aceeasi perioada a anului trecut - cea mai notabila rata de crestere din ultimii aproape 10 ani.


Statistics Canada a anuntat o accelerare a inflatiei agregate la nivelul consumatorilor din Canada pe parcursul lunii iunie, la 3.1% anualizat - notand astfel cea mai mare rata de crestere din perioada care a trecut din septembrie 2005 (comparativ cu 2.9% estimat initial, si un avans de 2.2% raportat pentru luna mai).

Cifrele publicate miercuri, insa, nu au reusit sa sprijine dolarul canadian in fata monedei americane - cursul spot forex USD/CAD afisand la acest moment cotatii apropiate de 1.0150 desi zilele trecute coborase marginal sub paritate.


Mihai Nichisoiu, Vanguard