Florin Citu: Tinta de inflatie de 3,5% are 100% sanse sa fie ratata

Marti, 12 Februarie 2013, ora 17:51
2391 citiri
Florin Citu: Tinta de inflatie de 3,5% are 100% sanse sa fie ratata

Anul 2013 va fi unul greu pentru politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), iar proiectia de inflatie a Bancii Centrale, de 3,5% pentru 2013, pare in acest moment imposibila, a declarat marti analistul economic Florin Citu.

"Anul a inceput foarte prost. In acest moment, proiectia bancii centrale, de 3,5%, pare imposibila. As spune chiar ca sansele sunt suta la suta ca va fi ratata. Problema este insa care va fi efectul pentru economie, daca BNR va trebui sa tina politica monetara mai restrictiva se va duce si din cresterea economica", a spus Florin Citu.

Rata anuala a inflatiei in ianuarie 2013 a fost de 5,97% (pe ultimele 12 luni), in crestere fata de 4,95% anuntata la finele anului trecut, conform datelor publicate luni de Institutul National de Statistica.

In ianuarie 2013, preturile au crescut cu 1,34% fata de decembrie 2012, pe fondul scumpirii alimentelor cu 1,24 procente, a marfurilor nealimentare cu 2,04%, in timp ce serviciile s-au ieftinit cu 0,13%.

Cresterea lunara a preturilor in ianuarie 2013 este cea mai mare consemnata in ultimii trei ani, dupa cea inregistrata in vara anului 2010, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24%.

Florin Citu a afirmat ca inflatia din ianuarie 2013 a fost un soc-surpriza si pentru BNR si ramane de vazut ce va face banca centrala, o politica monetara mai restrictiva (o majorare a dobanzii de referinta, care ar scumpi finantarile - n.a.) afectand economia fragila a Romaniei, estimata sa se redreseze usor in acest an.

Mai mult, maximul estimat de BNR pentru prima jumatate a anului 2013, de 5,9% pentru inflatia anuala, a fost depasit chiar de la inceputul anului in curs.

Citu a precizat ca efectul vine in primul rand din cresterea preturilor la energie, la care se adauga preturile volatile (produsele agricole etc.).

"Ceea ce va urma nu va fi foarte frumos, nici foarte usor de digerat pentru economie. Urmeaza o perioada cand mai sunt doua majorari de preturi deja programate, dar nu putem sti cum reactioneaza economia.

Cred ca acel 5,9% anuntat de banca centrala (maximul inflatiei anuale in 2013 - n.a.) va fi mai mare. Daca incepi anul asa, nu ai cum sa nu treci de 5,9% si mai ales in prima parte a anului, cand ai un efect de baza (anul trecut inflatia a fost mai mica - n.a.)", a mai spus Florin Citu.

Florin Citu este fondatorul firmei independente de servicii financiare Florin Citu Advisory, care ofera analiza economica si consultanta pentru institutii publice, private si investitori.

#Citu inflatie Romania, #Citu inflatie BNR, #Citu proiectie inflatie BNR , #Inflatie