Florin Citu, analist: Raportul BNR asupra inflatiei arata inrautatirea economiei

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:05
1772 citiri
Florin Citu, analist: Raportul BNR asupra inflatiei arata inrautatirea economiei

Raportul BNR asupra inflatiei, publicat miercuri, in cadrul caruia rata inflatiei a fost revizuita de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului, este, de fapt, despre inrautatirea economiei reale, a declarat pentru Business24 analistul economic Florin Citu.

"Deficitul de cerere estimat de BNR in 2012 s-a inrautatit de la o estimare la ala, iar cererea din economie nu-si revine", a spus analistul Florin Citu.

El spune ca era normal ca BNR sa revizuiasca rata inflatiei si ca, totusi, incearca pe ultima suta de metri sa aduca inflatia mai jos, prin aprecierea cursului.

Citu sustine ca exista doua motive pentru cresterea preturilor: anul agricol foarte slab si deprecierea leului. Rata inflatie, spune analistul, este stabila.

"Cred ca inflatia medie este intre 3,5 si 4% si suntem acolo de prin 2009".

"Inflatia nu are cum sa fie mai mica pentru ca Romania este in deficit de cerere din 2009".

Analistul spune ca mesajul transmis de premierul Victor Ponta, miercuri, ca economia Romaniei va cunoaste o crestere de peste 2% anul viitor, trebuie privit cu scepticism.

"As aprecia o crestere de 2% a economiei Romaniei cu mare scepticism. Nu poti sa ai crestere doar pentru ca existi, trebuie sa faci si ceva".

"As fi foarte sceptic cu privire la orice oficial care ar spune ca in 2013 avem o crestere economica mai mare de 0,5%", a spus Florin Citu.

Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene va fi de 0,1%, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Florin Citu rata inflatie Romania, #Florin Citu raport BNR inflatie 2012, #Florin Citu crestere economie Romania , #Inflatie