Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Eurostat: Romania a avut cea mai ridicata rata a inflatiei din UE, in ianuarie

Eurostat: Romania a avut cea mai ridicata rata a inflatiei din UE, in ianuarie


Rata anuala a inflatiei a scazut in ianuarie la 1,4% in zona euro si la 1,5% in Uniunea Europeana, de la 1,5% si, respectiv, 1,6% luna precedenta, iar Romania, Letonia, Estonia si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Cifra furnizata de Eurostat este similara cu estimarile analistilor dar este sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (3,2%), Letonia (2,9%), Estonia si Ungaria (ambele cu 2,8%), iar cele mai scazute in Grecia (0,5%), Croatia si Portugalia (ambele cu 0,6%).

Comparativ cu decembrie 2018, inflatia anuala a scazut in 16 state membre ale UE, a ramas stabila in cinci si a crescut in sapte tari (inclusiv in Romania).

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la servicii (0,70 puncte procentuale), urmate de preturile la alimente, alcool si tigari (0,36 puncte procentuale).

In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a crescut in zona euro pana la 1,2% in ianuarie, de la un nivel de 1,1% in luna decembrie. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1986 ori