Eurostat: Inflatia in zona euro a scazut la 1,1%, in iulie

Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:40
1589 citiri
Eurostat: Inflatia in zona euro a scazut la 1,1%, in iulie
Foto: Pixabay

Rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 1,1% in iulie, de la 1,3% in luna precedenta, arata o estimare preliminara publicata miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).

Cifra comunicata de Eurostat este in linie cu estimarile analistilor si mult sub obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.

Inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1,1% in iulie, de la 1,3% luna precedenta, in linie cu estimarile analistilor.

Inflatia de baza este urmarita cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Banca a redus dobanzile si a achizitionat active in valoare de 2.600 miliarde euro, in incercarea de a aduce inflatia aproape de obiectivul sau tinta de 2%.

Estimarea publicata miercuri de Eurostat este una preliminara, urmand ca o estimare revizuita, precum si datele privind inflatia in Uniunea Europeana sa fie date publicitatii in data de 19 august.

Anterior, Eurostat a informat ca rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana (UE) a ramas stabila in iunie, la 1,6%, in timp ce in zona euro inflatia a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai.

In randul statelor membre UE, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei se inregistra in Romania (3,9%), Ungaria (3,4%) si Letonia (3,1%) . La polul opus, tarile membre cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Grecia (0,2%), Cipru (0,3%), Danemarca si Croatia (0,5%) .

#inflatie zona euro, #inflatie zona euro iulie , #Inflatie