Draghi reitereaza angajamentul BCE pentru cresterea inflatiei in zona euro

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 11:57
1189 citiri
Draghi reitereaza angajamentul BCE pentru cresterea inflatiei in zona euro
Foto: (c) Luo Huanhuan / XINHUA ARHIVA

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca obiectivul sau privind stabilitatea preturilor "in prezent inseamna ridicarea inflatiei de la un nivel actual excesiv de scazut" si a reiterat disponibilitatea de a lua mai multe masuri de stimulare monetara, relateaza agentia EFE.

'Vreau sa fiu clar: suntem responsabili sa asiguram stabilitatea preturilor pentru cetatenii europeni, ceea ce azi inseamna cresterea inflatiei de la un nivel excesiv de redus', a spus Draghi joi, intr-o conferinta la Brookings Institution din Washington. 'Si asta va fi exact ceea ce vom face', a subliniat presedintele BCE, citat de Agerpres.

Draghi se afla la Washington pentru a participa la reuniunea anuala a Fondului Monetar International, (FMI) si Bancii Mondiale, care se desfasoara saptamana aceasta.

Luna trecuta, inflatia in zona euro s-a situat la 0,3 %, mult sub obiectivul de 2 %, in medie, asumat de catre BCE.

FMI a insistat asupra riscurilor inflatiei scazute din zona euro, motiv pentru care a redus previziunile sale de crestere in 2014 cu trei zecimi, pana la 0,8 %, si cu doua zecimi in 2015, la 1,3 %.

Draghi a precizat ca 'suntem pregatiti pentru a modifica volumul sau componenta masurilor noastre neconventionale, si, implicit, balanta noastra de plati, dupa cum se va cere'.

Organismul international a avertizat, de asemenea, saptamana aceasta, ca stimulentul monetar nu se transmite economiei reale, si a semnalat ca fluxul de credit necesar din partea bancilor pentru companii continua sa fie redus.

Draghi a replicat ca spera ca, la anul, creditarea sa isi revina, dar a repetat ca politica monetara trebuie sa fie acompaniata de reforme structurale in zona euro.

#Mario Draghi Banca Centrala Europeana, #Mario Draghi stabilire preturi , #Inflatie