Cresterea inflatiei nu mira: Inca ne inscriem in tinta de 3,2% pentru 2012 (analisti)

Vineri, 10 August 2012, ora 12:43
1964 citiri
Cresterea inflatiei nu mira: Inca ne inscriem in tinta de 3,2% pentru 2012 (analisti)

Rata anuala a inflatiei a crescut la 2,04% in luna iunie 2012, de la 1,79% nivel inregistrat in luna anterioara, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Economistii sustin ca evolutia inflatiei este normala, aceasta fiind in graficul de 3,2% prognozat de Banca Nationala a Romaniei pentru sfaritul acestui an.

In luna iunie 2012, preturile au scazut cu 0,04% fata de luna mai 2012, pe fondul ieftinirii alimentelor cu 0,13%, si a produselor nealimentare cu 0,10%. Pe de alta parte, preturile serviciilor au crescut in iunie cu 0,27%.

BNR prevazuse o crestere a inflatiei din a doua jumatate a anului

Nu este o surpriza cresterea inflatiei si pe luna iunie, fiindca oricum BNR prevazuse o crestere a inflatiei din a doua jumatate a anului, fiind vorba de un efect de baza, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Totusi, trebuie sa asteptam sa vedem ce influenta vor avea asupra inflatiei, evolutia cursului de schimb si pretul carburantilor, insa, momentan nu au loc miscari serioase in aceste zone. "Nici cursul de schimb si nici preturile la carburanti nu au avut timp sa-si exercite influenta asupra inflatiei, efectele lor urmand sa fie vizibile abia in lunile urmatoare", a declarat Dochia.

Inflatia a fost calculata la un alt curs de schimb

Deocamdata, Romania are capacitatea de a se inscrie in tina de inflatie prognozata la cel mult 3,2% pentru sfarsitul acestui an, insa, BNR si-a construit calculele in ipoteza in care euro ramane la un nivel de cel mult 4,4 lei, ori in ultimele saptamani euro a depasit pragul de 4,5 lei si se indreapta catre 4,6-4,7 lei.

Deci, numai din curs vom avea o presiune importanta pe nivelul ratei anuale a inflatiei, spune analistul economic, care sustine ca in acest caz exista toate conditiile ca inflatia de 3,2% sa fie depasita.

"Evenimentele care au avut loc in ultimele saptamani inca nu si-au facut simtita prezenta, iar daca lucrurile vor evolua asa, si vor continua asa, pentru ce mi-e greu sa creg ca euro se va reintoarce la valoarea de 4 lei, atunci euro va ajunge la peste 4,5 lei, deci si nivelul de inflatie va fi depasit", a mai spus Aurelian Dochia.

Preturile la carburanti influenteaza inflatia

O alta influenta in nivelul ratei de inflatie vine dinspre preturile carburantilor, care depind foarte mult de cotatiile internationale la petrol, care, dupa o perioada de scadere, au depasit din nou pragul de 100 de dolari barilul.

O alta influenta majora in evolutia inflatiei pe acest an o va avea anul agricol, care se anunta a fi unul mult mai slab decat recordul de anul trecut, ba chiar, pentru unele culturi se anunta a fi extrem de prost. Asta va duce, iremediabil, la cresterea preturilor la produsele agricole, iar in Romania acestea au o pondere mare in cosul de consum, s, deci, o influenta mare asupra inflatiei.

Inflatia este in grafic, nefiind nicio o surpriza, ba chiar ne asteptam la mai mult de 2,04%, expectatia fiind undeva pe la 2,1%, insa, este clar evolutia inflatiie din iunie este data de consumul de fructe si legume proaspete, acestea avand o pondere mai mare in cresterea ratei anuale a inflatiei, a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.

Romania se afla in hibernare economica

El sustine ca nici devalorizarea puternica a leului nu poate influenta in mod deosebit evolutia ratei anuale a inflatiei in urmatoarele luni. Economia Romaniei stagneaza, la fel si inflatia, deci toate sunt la nivel de subzistenta, iar tara se afla intr-o "hibernare economica", deci nu vor avea loc modificari importante.

"Ne aflam intr-o perioada de hibernare economica, in care nu ne este nici rau, dar nici foarte bine, si incercam sa trecem anul acesta pe un sentiment de stagnare economica sau o crestere, insa extrem de firava", a declarat analistul.

El spune ca o reducere a nivelului inflatiei poate veni din lupta impotriva evaziunii fiscale, mai ales in domeniul importului si comercializarii de fructe si legume, care ajunge la un nivel al evaziunii de 90%.

Rata medie lunara a inflatiei in primele sase luni a fost de 0,3%, fata de nivelul de 0,5% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012) fata de precedentele 12 luni (iulie 2010 - iunie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%.

Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de 3,7%. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, afirma, la inceputul lunii mai, ca pana in 2014 este prevazuta mentinerea inflatiei in tinta stabilita, in conditiile in care tinta se va micsora la 3,2% la finele lui 2012 si 3% in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie luna iunie, #banca nationala a romaniei, #rata anuala a inflatiei, #crestere preturilor alimente , #Inflatie