CFA Romania: Inflatia va creste usor in luna aprilie

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 10:38
1405 citiri
CFA Romania: Inflatia va creste usor in luna aprilie

Inflatia ar putea inregistra o crestere usoara in luna aprilie, dar aceasta va fi nesemnificativa, a declarat, Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania.

"Probabil ca va fi o usoara crestere a inflatiei in Romania in aprilie, dar este nesemnificativa fata de alte lucruri mai importante", a afirmat Mitroi.

In opinia sa, cel mai important lucru in momentul de fata este acela ca economia mondiala, si cea romaneasca stagneaza.

"Cel mai important lucru este ca economia mondiala si, probabil, si cea romaneasca s-au oprit. Au incremenit. Asteptarile de iesire din impactul acesta economic se vor prelungi. In primul rand pentru ca urmeaza an politic extrem de dificil in Europa. Politicienii care sunt acum vin la alegeri".

"Irlanda, Islanda, Romania, Franta, Germania vor face tot ce le sta in putinta sa usureze si sa dea impresia, probabil printr-o usoara inflatie, ca lucrurile stau mai bine. Politicienii prezenti vor dori sa fie realesi. Atunci, probabil, masurile pe care le vor lua vor fi mai putin antiinflationiste. Vor fi masuri de relaxare", a spus Mitroi.

Oficialul CFA crede ca, in termeni de inflatie, probabil in prima jumatate a anului Romania va fi intr-o pozitie mai favorabila decat zona euro, pentru cateva luni, dar in partea a doua a anului lucrurile nu vor mai arata asa.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 2,4% in martie 2012, de la 2,59%, nivel consemnat in luna februarie 2012, inregistrandu-se un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In martie, preturile s-au majorat cu 0,42% fata de luna precedenta, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32 procente, dar si in urma cresterii tarifelor la servicii cu 0,20%.

Rata medie lunara a inflatiei in primele trei luni din 2012 a fost de 0,5%, fata de nivelul de 0,7% consemnat in perioada similara din 2011.

Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) a estimat saptamana trecuta o rata anuala a inflatiei de 2,5% pentru luna martie, iar pentru luna decembrie de 3,5%, in scadere cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul prognozat in cadrul sondajului anterior.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3% la 3,2%.

#inflatie romania, #rata anuala inflatie Romania Mitroi, #declaratii Mitroi inflatie Romania , #Inflatie