BNR trebuie sa taie dobanda pentru ca IMM-urile sa reziste

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 11:20
1468 citiri
BNR trebuie sa taie dobanda pentru ca IMM-urile sa reziste

Seful Bancii Transilvania asteapta un semnal mai puternic pe dobanzi de la BNR.

Astept ca BNR sa reduca dobanda-cheie la lei cu cel putin jumatate de punct procentual la sfarsitul acestei luni, pentru ca este neaparat nevoie ca dobanzile la creditele in lei sa intre pe o curba descendenta puternica pentru ca firmele mici si mijlocii sa reziste in aceasta perioada grea, afirma Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania (BT) - unul dintre primii jucatori de pe piata.

"Inteleg foarte bine ca BNR nu poate decide reduceri bruste, mari, de dobanda, insa trebuie continuat mai repede trendul inceput pentru a transmite pietei niste semnale mai puternice, mai ales ca inflatia este sub control, iar banca centrala are astfel o fereastra de oportunitate pentru a sustine proactiv economia in actuala conjunctura negativa", a declarat Rekkers.

Erste, actionarul majoritar al BCR, estimeaza ca dobanda BNR va cobori la 8,75% pana in septembrie, in timp ce ING o vede la acest nivel inca din august.

Rekkers, care conduce cea mai mare banca privata cu capital autohton, sustine ca guvernul ar trebui sa urmeze exemplul altor state din UE macar in privinta ajutoarelor acordate direct firmelor cu capital romanesc si nu multinationalelor. 

#bnr, #dobanzi, #imm, #rekkers , #Inflatie