BNR: Bancile-mama nu retrag banii si vor mentine liniile de finantare

Marti, 03 Februarie 2009, ora 17:17
1605 citiri
BNR: Bancile-mama nu retrag banii si vor mentine liniile de finantare

Nu se observa o retragere a banilor de la bancile romanesti de catre bancile-mama si sunt angajamente ca acestea isi vor mentine liniile de finantare cel putin la nivelul de anul trecut, a spus astazi economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Nu observam o retragere a banilor de la banci si avem angajamente ca bancile-mama cel putin isi vor mentine liniile de finantare la nivelul din 2008", a declarat Lazea.

Directorul general adjunct al BRD-SocGen, Petre Bunescu, a precizat ca finantarea de la banca-mama va fi in 2009 la nivelul de anul trecut, insa ar putea exista si o majorare a finantarii.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a subliniat ca, la sfarsitul lui 2008, resursele atrase de la bancile-mama au crescut.

Datele BNR arata ca soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a crescut cu 1,25 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 24,29 miliarde euro, resursele nou-atrase depasindu-le pe cele returnate in acest interval, declara pentru NewsIn, la jumatatea lui ianuarie, directorul Directiei de Supraveghere de la BNR, Nicolae Cinteza.

Ca tendinta pe piata bancara, in acest an creditarea in valuta devine prohibitiva, iar singura sansa a bancilor este sa se orienteze spre imprumuturile in lei, estimeaza Ionut Dumitru.

"in noiembrie si decembrie 2008, s-a observat o retragere mai mare a banilor din depozitele populatiei, insa acest trend s-a inversat in ianuarie", a adaugat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Lazea a admis ca a existat o retragere a banilor din depozitele bancare, apreciind ca unele persoane s-au orientat spre depuneri in casete de valori inchiriate la banci.

"Regiunea est-europeana este lovita mai putin decat alte regiuni de retragerile de capital, iar in cazul Romaniei, aceste retrageri nu ar trebui sa aba loc datorita atuurilor pe care le are", a spus Valentin Lazea.

Economistul-sef al BNR a subliniat ca in 2009 este obligatoriu ca deficitul de cont curent sa se reduca, pentru ca vor intra mai putini bani in tara.

In privinta inflatiei, Lazea estimeaza o usoara temperare a cresterii preturilor in primul trimestru al acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#BNR, #banci-mama, #finatare, #retragere, #valuta, #credite , #Inflatie