BCR: Agricultura si gazele naturale vor creste inflatia la 4%

Joi, 30 August 2012, ora 13:07
1671 citiri
BCR: Agricultura si gazele naturale vor creste inflatia la 4%

Analistii BCR au majorat estimarea privind inflatia din acest an de la 3,7% la 4%, influentata de productia agricola slaba, insa nu exclud atingerea unui nivel de 4,2%, dupa cresterea preturilor gazelor naturale, la cererea FMI.

"Am crescut estimarea inflatiei la 4%, avand ca motiv principal productia agricola slaba, cu impact direct asupra inflatiei, intrucat produsele alimentare detin 37% din cosul de consum", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al BCR, Eugen Sinca.

El a aratat ca inflatia este influentata puternic si de cursul de schimb, in conditiile in care atunci cand leul se depreciaza cresc preturile, insa o scadere a cotatiilor nu este urmata si de reducerea preturilor.

Sinca a precizat ca estimarea inflatiei a fost ajustata si cu cresterea preturilor gazelor in gospodarii si la companii, dupa cum a anuntat seful misiunii FMI, Erik de Vrijer, la ultima vizita in Romania.

Seful FMI a anuntat necesitatea cresterii pretului gazelor naturale, din septembrie, cu 5% pentru consumatori si 10% pentru companii.

"Este posibil ca in septembrie inflatia sa iasa din tintele BNR, de 4%, la 4,1-4,2%, urmand ca pe final de an sa se inscrie in 4%, limita superioara a BNR. Nu excludem insa ca la sfarsitul anului, in decembrie, cresterea inflatiei sa fie si de 4,2%", a mentionat Sinca.

El a aratat ca in prima parte a anului viitor inflatia ar putea iesi din nou din tinta. Analistii BCR prognozeaza pentru 2013 o inflatie de 3,5%.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat in iulie la 3%, dupa o crestere a preturilor de 0,59% fata de iunie.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.

La inceputul lunii august banca centrala a anuntat ca mentine prognoza pentru inflatia la final de an, de 3,2% in acest an si 3% in 2013, dar a aratat ca majoritatea riscurilor actioneaza in directia depasirii acestor niveluri, printre care preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice.

#estimare inflatie BCR, #inflatie Romania 2012 , #Inflatie