Bancile vor avea mai multa valuta. BNR scade rezerva la 20%

Joi, 31 Martie 2011, ora 13:58
1536 citiri
Bancile vor avea mai multa valuta. BNR scade rezerva la 20%

Dobanda cheie a fost mentinuta la 6,25%, un minim istoric, pentru a saptea oara la rand. Consiliul de Administratie al BNR a decis si scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu cinci procente, pana la 20%, potrivit Mediafax. 

Totodata, CA al BNR a decis mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit la nivelul de 15%.

Analistii au anticipat decizia bancii centrale privind dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, dar reducerea ratei rezervelor pentru pasivele in valuta reprezinta o surpriza pentru piata.

BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, cand a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25%.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si ca va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc pe 3 mai, cand se va analiza si raportul trimestrial asupra inflatiei. 

#bnr, #dobanda cheie, #dobanda de politica monetara, #rezerve minime obligatorii, #rmo , #Inflatie