Analistii estimeaza un curs de 4,86 lei/euro in 2020. Ce se va intampla cu inflatia?

Luni, 23 Decembrie 2019, ora 10:17
3395 citiri
Analistii estimeaza un curs de 4,86 lei/euro in 2020. Ce se va intampla cu inflatia?
Foto: Pixabay

Majoritatea analistilor CFA Romania estimeaza o depreciere a cursului leu - euro in urmatoarele 12 luni, pana la valoarea de 4,8663 lei, respectiv o rata medie anticipata a inflatiei de 3,52%, reiese din datele privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna noiembrie, publicate luni.

In luna noiembrie a acestui an, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut fata de luna anterioara cu 2,5 puncte, ajungand la 56,9 puncte. Totodata, acelasi indicator s-a majorat cu 12,6 puncte in comparatie cu intervalul similar din 2018.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, in noiembrie fata de septembrie, cu 3,8 puncte, pana la valoarea de 68,8 puncte, in timp ce comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, cresterea a fost de 13,2 puncte.

De asemenea, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 1,8 puncte, la valoarea de 51 de puncte, respectiv cu 12,3 puncte fata de noiembrie 2018.

In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participantii la sondajul CFA Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale in urmatoarele sase luni pana la 4,8256 lei, iar pentru orizontul de 12 luni la 4,8663 lei.

Potrivit sursei citate, rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,52%.

"Sunt de remarcat anticipatiile privind majorarea ratelor de dobanda atat pentru scadentele scurte (Robor la 3 luni), cat si pentru cele lungi (obligatiuni suverane cu scadenta la cinci ani, denominate in lei), peste 66%, respectiv 61% dintre participantii la sondaj anticipand aceste evolutii", noteaza Asociatia CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica a fost lansat de Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. In plus, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroeconomice.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

CFA este unul dintre cele mai prestigioase organizatii din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). In prezent, CFA Romania are peste 240 de membri.

#analisti estimare curs 2020, #curs valutar 2020, #inflatie 2020 , #Inflatie