Alimentele, electricitatea si gazele se scumpesc. Viscolul naste inflatie

Marti, 14 Februarie 2012, ora 12:37
2744 citiri
Alimentele, electricitatea si gazele se scumpesc. Viscolul naste inflatie
Sursa: comerzan.blogspot.com

Vom fi mai saraci in 2012. Produsele alimentare precum painea si carnea, electricitatea si gazele se vor scumpi in acest an.

In luna ianuarie, inflatia a inregistrat un nou minim istoric, 2,72%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

"Cererea este inca afectata de conditiile de iarna, de aprovizionare, de ce s-a intamplat in luna decembrie: un consum mare de sarbatori. Este o chestiune normala", a declarat analistul economic, Mircea Cosea, pentru Business24.

In plus, guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca este posibil sa ne asteptam ca inflatia sa atinga un nivel de 2% in primul trimestru al acestui an.

"Nu vedem ca va mai putea sa scada IPC sub 2% in primavara acestui an", a precizat Mugur Isarescu.

O prognoza financiara prea optimista

In aceste conditii, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere tinta de inflatie pentru 2012, la 3,2%, de la 3%. Asadar, Banca Centrala si-a luat o marja de crestere de 1,2% in urmatoarele trimestre.

BNR a argumentat decizia prin posibile ajustari ale preturilor administrative, posibilitatea unor derapaje in privinta politicii fiscale si contextul electoral. In plus, imprevizibile vor fi evolutiile mediului extern, fluxurile de capital si volatilitatea preturilor.

Cu toate acestea, Mircea Cosea este de parere ca noua prognoza este inca una optimista. Analistul considera ca factorii politici si incetinirea masiva a productiei din luna februarie, din cauza conditiilor meteorologice, ar putea afecta tinta de inflatie:

"Eu cred ca inflatia se va opri la 3,7-3,8%, nu cred ca va depasi 4%", estimeaza Mircea Cosea.

Ce produse se scumpesc in 2012

Cele mai mari scumpiri din acest an se vor inregistra la produsele alimentare in special de natura agricola, la utilitati (gaze si energie electrica) si la benzina, care va produce cresteri de preturi in lant si in cazul altor sectoare economice.

Preturile produselor alimentare vor creste din cauza unui an agricol, care se anunta mai degraba nefavorabil:

"Anul 2011 a fost un excpetional din punct de vedere al productiei agricole si este putin probabil ca in 2012 situatia sa se repere. Vom avea o presiune importanta asupra inflatiei pentru ca in Romania, produsele alimentare ocupa cea mai mare pondere in cosul de consum", a declarat analistul financiar, Aurelian Dochia, pentru Business24.

In luna aprilie, guvernul va discuta cu FMI despre posibilitatea majorarii preturilor la energie electrica si gaze, iar analistii considera ca scumpirile ar putea avea loc in cursul acestui an.

"Eu cred ca este inevitabila o crestere a preturilor (nr. la gaze si energie electrica) in curand, nu pana la sfarsitul anului. Presiunea este foarte mare din partea firmelor straine care sunt in distributie", considera Ilie Serbanescu.

In plus, tensiunile din Orientul Mijlociu si embargoul impus Iranului ar putea conduce la fluctuatii neprevazute ale pretului petrolului pe pietele internationale, care se vor resimti si in pretul benzinei de pe piata locala.

Viscolul creste inflatia

Un alt factor care va favoriza in acest an cresterea preturilor este vremea nefavorabila din luna februarie. Practic, viscolul si ninsorile abundente au paralizat activitatea economica in aceasta perioada si cel mai probabil, pierderile oamenilor de afaceri se vor reflecta in preturi in perioada urmatoare.

"O asemenea situatie ar trebui sa genereze inflatie. Daca nu este inflatie, inseamna ca am intrat intr-un curs antieconomic", este de parere Ilie Serbanescu.

Cu toate acestea, inflatia cauzata de conditiile meteo va fi mai curand una punctuala si temporara, mai vizibil fiind impactul asupra cresterii economice, potrivit lui Aurelian Dochia.

"Luna februarie este aproape pierduta din punct de vedere economic si deja acest lucru ridica un semn de intrebare in legatura cu posibilitatea atingerii tintei de crestere economica in 2012", precizeaza analistul financiar.

Mircea Cosea estimeaza pe baza unor studii internationale ca efectele vremii nefavorabile asupra preturilor s-ar putea intinde pe o perioada de 3-4 luni, iar inflatia ar putea sa se aprecieze cu 0,2-0,3%.

Salarii mai mari inseamna preturi mai mari

Guvernul Mihai Razvan Ungureanu ia in calcul o majorare a pensiilor si salariilor in 2012, pe baza reducerii CAS. Potrivit analistilor, masura va fi aplicata, chiar daca efectele sunt discutabile.

"Sunt tot mai multe semnale ca se doreste acest lucru, desi toata lumea recunoaste ca nu este prudent", este de parere Aurelian Dochia.

Teoretic, scaderea cheltuielilor prin reducerea CAS ar putea sa se transfere in preturi, insa in practica, este putin probabil, potrivit analistului financiar.

#inflatie 2012, #preturi alimente, #preturi benzina motorina , #Inflatie