Analiza a licitatiilor de titluri de stat desfasurate in trimestrul III al anului 2001

Joi, 11 Octombrie 2001, ora 00:00
1213 citiri

Doua evenimente au marcat piata titlurilor de stat in aceasta vara:
Primul dintre cele doua - SCADEREA DOBANZILOR - este un fenomen ciclic ce se manifesta in fiecare an in perioada verii, fiind o consecinta a faptului ca p Doua evenimente au marcat piata titlurilor de stat in aceasta vara:
Primul dintre cele doua - SCADEREA DOBANZILOR - este un fenomen ciclic ce se manifesta in fiecare an in perioada verii, fiind o consecinta a faptului ca pe timpul verii cererea de lichiditati este diminuata;
Al doilea eveniment si cel mai important a fost incercarea reusita a Guvernului de a mari perioada de imprumut prin PRELUNGIREA SCADENTELOR la emisiunile plasate de titluri de stat.
Acest lucru s-a obtinut prin reducerea valorii emisiunilor de titluri de stat pe termenul cel mai scurt (3 luni) pe fondul cresterii valorii emisiunilor de titluri pe termen de 6 luni si de 12 luni.
Aceasta ultima schimbare impusa de Ministerul de Finante nu este agreata in aceasta forma de catre toti participantii la piata titlurilor. Problemele aparute se datoreaza scaderii gradului de lichiditate a investitiilor in titluri de stat datorita:
# lipsei unei piete secundare care sa fie accesibila si micilor jucatori;
# inexistentei platilor esalonate (in transe) a dobanzilor pentru titlurile pe termen mai lung.
Peste tot in lume, Cupoanele cuprinzand transe din dobanda unei Obligatiuni de 1 an se platesc semestrial sau trimestrial si mai rar doar la scadenta...
Speram insa ca acest pas facut de Ministerul de Finante sa fie primul dintr-o serie de masuri care vor remedia doleantele de mai sus, rezultatul fiind o maturizare a pietei de profil.

O dovada a faptului ca exista interes pentru piata titlurilor de stat si in general pentru piata obligatiunilor este activitatea privind emisiunea de obligatiuni municipale desfasurata de autoritatile locale din Predeal si Mangalia - consiliate de specialisti in domeniu.

Rezultatele licitatiei din data de 09-Oct-2001 (decontare si data emisiunii 11-Oct):

Perioada
Randament maxim acceptat
Randament mediu
Valoarea subscrisa
Valoarea acceptata
91 zile
34.89%
34.62%
892 mld.lei
500 mld.lei
182 zile
36.73%
36.54%
1,078 mld.lei
500 mld.lei
364 zile
38.19%
38.0%
2,030 mld.lei
500 mld.lei

Analiza: Se observa faptul ca ratele pentru imprumuturile pe 3 luni au ramas inca la un nivel scazut dar se asteapta o crestere a dobanzilor in perioada de toamna - in special datorita accelerarii probabile a inflatiei si deprecierii ca urmare a cresterii importurilor.
Aceasta tendinta de crestere este anuntata de celelalte emisiuni pe termene de 6 si 12 luni - unde se remarca o usoara apreciere a dobanzilor. In conditiile in care inflatia va simti si influenta scumpirilor energetice bancile vor evita sa sponsorizeze Guvernul subscriind pentru titluri de stat care le pot oferi in final DOBANZI REAL NEGATIVE.

Silviu Enache
Manager Active Management
- administrator al fondurilor mutuale
Active Classic, Active Dinamic si Active Junior -