Agricultura de subzistenta persista in Romania din cauza inflatiei crescute

Joi, 08 August 2013, ora 16:58
2002 citiri
Agricultura de subzistenta persista in Romania din cauza inflatiei crescute

Rata inflatiei continua sa creasca in Romania si afecteaza dorinta de cumparare a romanilor, situatie in care multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii, potrivit studiului GfK Climatul de consum Europa pentru al doilea trimestru al lui 2013.

"Una dintre cele mai sarace tari din Europa continua sa se zbata cu date economice slabe. In primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. (...)

Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi", se arata in document.

Potrivit acestuia, in cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict.

"Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa. Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii.

Asupra acestei probleme, pana acum au existat doua pareri destul de diferite si ireconciliabile. Pe de o parte, Germania si alte tari din Europa de Nord sustin mentinerea unui curs stringent de austeritate si consolidare. Pe de alta parte, tarile din Europa de Sud si de asemenea Fondul Monetar International (FMI) insista asupra implementarii stimulentelor pe termen scurt in locul reducerilor cheltuielilor", arata studiul.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri ca a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%.

Ultimele date ale Institutului national de Statistica arata ca preturile de consum au ramas relativ stabile in iunie, rata lunara a inflatiei fiind de 0,01%, in timp ce rata anuala a urcat usor, de la 5,32% in mai la 5,37%, fiind in linie cu prognoza Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

#agricultura subzistenta Romania, #rata inflatie Romania, #crestere inflatie, #putere cumparare romani , #Inflatie