Inca o luna grea: Industria prelucratoare din zona euro, in declin

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:36
2330 citiri
Inca o luna grea: Industria prelucratoare din zona euro, in declin

Activitatea industriei prelucratoare din zona euro s-a redus pentru a opta luna consecutiv intr-un ritm mai rapid in luma martie, pe fondul extinderii recesiunii la membrii de baza ai zonei euro, Franta si Germania.

Potrivit unui sondaj realizat de compania Markit, Purchasing Managers Index (PMI) pentru industria prelucratoare din zona euro a urcat de la 46,4 puncte in noiembrie la 46,9 puncte in decembrie, insa a ramas pentru a cincea luna consecutiv sub pragul de 50 de puncte, care marcheaza diferenta dintre contractie si crestere, potrivit Reuters.

Producatorii din zona euro au avut parte de o luna grea. Datele anterioare din Germania, cea mai mare economie europeana, au aratat ca sectorul de prelucrare s-a contractat luna trecuta, iar in Franta a avut loc o poveste similara.

In Spania, tara care se lupta sa puna in aplicare masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana pentru a-si atinge obiectivele de deficit, sectorul s-a contractat in ultimele 11 luni, iar productia in Itlia s-a redus pentru a opta luna consecurtiv.

Criza ecponomica va ingreuna situatia celor 17 state din zona euro de a depasi criza datoriilor deoarece va reduce veniturile fiscale si va taia cheltuielile de consum.

Tarile periferice au suportat cu greu criza care s-a acutizat din cauza masurilor de austeritate si continua sa tina pe loc revenirea, in special in Grecia, unde declinul abrupt din industria prelucratoare a continuat in luna martie.

Indicatorul zonei euro pentru comenzi noi a scazut de la 47,3 puncte la 45,4 puncte si se afa sub pragul de 50 de puncte din iunie. De obicei, cand indicele comenzilor coboara, luna urmatoare scade si industria prelucratoare.

"Perspectivele pentru aprilie nu arata bine, companiile au raportat saderi mai puternice atat pentru comenzile noi, cat si pentru portofoliul de contracte existente", soun specialistii.

Indicele productiei industriale a coborat de la 50,3 puncte in februarie la 48,8 puncte in martie. Productia a scazut in sase din ultimele opt luni.

Intr-un efort de a stimula cresterea economica si stimularea lichiditatii, Banca Centrala Europeana a redus rata principala de refinantare la un nivel record de 1% si a injectat mai mult de 1 miliard de euro in sistemul bancar.

Cu o inflatie care a ajuns la 2,6% in luna martie, dupa ce a incetinit mai putin decat era de asteptat a ingreunat sarcina BCE, care are o tinta de inflatie de doar 2%.

Firmele au recurs la disponibilizari pentru a controla costurile, iar ocuparea fortei de munca a scazut in luna martie la cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

Datele oficiale arata ca rata somajului din zona euro a crescut in februarie la 10,8%, un nou record istoric, iar la nivelul UE a avansat la 10,2%, numarul persoanelor fara loc de munca din cele 27 de state urcand cu 1,87 milioane de la inceputul anului trecut, la 24,55 milioane.

#industrie prelucratoare zona euro, #declin industrie prelucratoare, #producatori zona euro , #Industrie usoara