Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IMM-urile vor da pana la 300 de euro pentru siguranta la locul de munca a fiecarui angajat

IMM-urile vor da pana la 300 de euro pentru siguranta la locul de munca a fiecarui angajat

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania trebuie sa investeasca, in urmatorii ani, intre 150 si 300 de euro pentru indeplinirea cerintelor legale de sanatate si securitate la locul de munca ale fiecarui lucrator, potrivit Planului National de Actiune al Inspectiei Muncii.

Potrivit Planului, pentru a indeplini cerintele legale minime legate de sanatatea si siguranta in munca, angajatorii trebuie sa investeasca aproximativ 150-300 de euro pentru fiecare lucrator, ceea ce inseamna ca economia romaneasca trebuie sa investeasca o suma cuprinsa intre 0,6 si 1,2 miliarde de euro pentru imbunatatirea conditiilor de munca.

In majoritatea cazurilor, Inspectia Muncii considera ca se impun investitii majore in sisteme de ventilatie pentru fum, praf si vapori, in inlocuirea masinilor invechite cu unele noi care reduc riscurile de accidente, in modernizarea instalatiilor electrice, in folosirea de schele metalice in constructii sau in crearea de spatii sigure pentru depozitarea substantelor periculoase, in special lichide inflamabile.

Pentru indeplinirea obiectivelor propuse in Planul National de Actiune, Inspectia Muncii a ales drept centre pilot 6 societati din domenii cu risc ridicat de imbolnavire sau de accidentare a salariatilor - productie de incaltaminte, constructii, productie de mobila, transporturi, industria chimica si agricultura. In aceste centre, inspectoratele teritoriale de munca si angajatorii au colaborat pentru identificarea riscurilor la care sunt supusi angajatii si pentru aplicarea legislatiei europene privind sanatatea in munca, legislatie adoptata si de Romania odata cu aderarea la UE.

Inspectorul general de stat din Inspectia Muncii, Mariana Basuc, a explicat ca au fost alese intreprinderile mici si mijlocii pentru implementarea proiectului pentru ca, in urma unei analize socio-economice, s-a constatat ca 99,7% dintre agentii economici din Romania sunt IMM-uri, iar peste 56% din accidentele de munca au loc la acesti angajatori.

Potrivit Planului de Actiune, in 2007, inspectoratele teritoriale de munca au evaluat riscurile din IMM-urile din sectoarele pentru care au fost create centrele pilot (constructii, agricultura, industria mobile, textila, chimica si in transporturi), urmand ca in 2008 sa continue cu intreprinderile din silvicultura, industria lemnului, industria de prelucrare a metalului, a cauciucului si a maselor plastice si cu industria alimentara.

In acelasi timp, dupa ce in 2007 au fost luate in considerare riscurile majore constatate in centrele pilot, in 2008 se vor evalua riscurile mecanice si electrice cauzate de echipamentele de munca invechite, manipularea manuala a maselor, riscurile chimice, cele biologice, psiho-sociale sau cele cauzate de zgomot si vibratii. In 2009 vor fi luate in considerare toate riscurile.

Pe baza experientei inspectoratelor de munca, Inspectia Muncii va elabora o metodologie dupa care IMM-urile vor fi incadrate intr-o matrice, pe de o parte dupa coduri CAEN, iar pe de alta parte, dupa nivelul de securitate a IMM-urilor, apreciat de catre Inspectia Muncii pe baza de chestionare.

Potrivit directorului din Inspectia Muncii, Nicolae Voinoiu, desi Romania a adoptat legislatia principala in domeniul securitatii si sanatatii in munca (prin adoptarea legii 319/2006), pana in 2009 trebuie adoptata si legislatia secundara in acest domeniu, pentru aplicarea careia trebuie instruiti atat angajatii si angajatorii, dar si inspectorii de munca.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1414 ori