Vanzarile ilegale de bauturi spirtoase acopera circa 60% din piata

Marti, 17 Mai 2011, ora 15:36
2085 citiri
Vanzarile ilegale de bauturi spirtoase acopera circa 60% din piata

Vanzarile ilegale de bauturi spirtoase au totalizat anul trecut 700-750 milioane euro, cu o pondere de circa 60% in totalul pietei, iar nivelul evaziunii se va mentine cel putin la acelasi nivel in 2011 daca autoritatile nu vor lua masuri pentru combaterea acesteia, potrivit patronatului Garant, citat de Mediafax.

"Asistam la fenomene de evaziune mult mai perfectionate decat in trecut. Procentul evaziunii fiscale a crescut in ultimii ani, unul dintre motive fiind recesiunea din care nu am iesit inca0.

Au aparut «baieti destepti» si in industria noastra", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Romulus Dascalu, presedintele Garant, Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice.

El a aratat ca vanzarile legale de bauturi spirtoase au totalizat aproximativ 500 milioane euro anul trecut.

Numarul de banderole fiscale pentru imbutelierea sticlelor a scazut de la 151,5 milioane in 2009 la 136 milioane.

In primele doua luni din 2011, numarul banderolelor s-a redus la 9 milioane, de la 17 milioane in perioada ianuarie-februarie 2010, potrivit sursei citate.

Totodata, vanzarile au scazut anul trecut in volum de la 227.000 hectolitri de alcool pur, in 2009, la 204.000 hectolitri in 2010.

Pe fondul crizei, consumul de bauturi spirtoase a ajuns de la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor pe an in 2008 la 6 litri in 2009 si la aproximativ 5 litri anul trecut.

Dascalu estimeaza ca in intervalul 2003-2010 pierderile la bugetul statului din accize la alcool si bauturi alcoolice s-au ridicat la 3,3 miliarde euro, iar cele din TVA si alte taxe au totalizat 1,2 miliarde euro, rezultand o pierdere totala de 4,5 miliarde euro.

"Cred ca pierderea este de fapt mai mare. Astept sa fiu contrazis de institutiile statului", a spus reprezentantul Garant.

El a spus ca autoritatile statului, carora le-au fost trimise numeroase sesizari, nu-si fac datoria, si banuieste existenta unor complicitati intre functionari, instante de judecata si companii pentru acoperirea fraudelor rezultate din evaziune.

"Totul este cu obladuirea unor oameni puternici din spate", a spus el.

Printre metodele de evaziune se numara neinregistrarea productiei integrale, utilizarea de banderole false, exporturile fictive sau vanzarea de produse pe baza de alcool inregistrate ca alte categorii de produse neaccizabile.

Totodata, o alta varianta la care apeleaza firmele evazioniste este solicitarea insolventei pentru sustragerea de la plata accizei si a altor taxe, seful Garant oferind si exemple concrete de societati care apeleaza la asemenea strategii.

Astfel, mecanismul utilizat de noii "baieti destepti" din industria alcoolului presupune, prin altele, acumularea de datorii la plata accizelor si autoprovocarea insolventei, lichidarea stocurilor prin vanzarea sub pretul de cost si chiar sub cel al accizei, obtinerea ulterioara a autorizatiei de antrepozit fiscal autorizat pe alta firma, repetarea intregului proces prin noua societate si obtinerea de banderole fiscale fara a garanta cu scrisori de garantie bancara, cu complicitatea unor angajati din administratiile fiscale.

In aceste conditii, patronatul a avansat mai multe propuneri pentru combaterea evaziunii, prin care se numara cresterea eficientei controalelor in verificarea comertului ilegal, respectarea procedurii de acordare a banderolelor fiscale si masuri legislative foarte dure privind vanzarea produselor sub costuri si fara colectarea accizelor sau a celorlalte taxe, inclusiv pentru distribuitori si punctele de desfacere. In plus, Garant solicita modificarea si imbunatatirea legislatiei privind insolventa si evidentierea de catre ANAF a accizelor pe categorii de produse.

Dascalu a spus ca in eventualitatea majorarii accizei de la 750 euro/ hectolitru de alcool pur, nivel stabilit inca din 2006, vanzarile ilegale vor ajunge la 90% din totalul pietei. Numarul membrilor patronatului, care genereaza 99% din vanzarile legale, s-a redus de la 150, in perioada 2002-2003, la 23. Totodata, in aceasta perioada numarul fabricilor de spirtoase a scazut de la 140 la 7, potrivit Garant. 

#vanzari ilegale de bauturi spirtoase, # vanzari, # ilegale, # bauturi, # spirtoase , #Industria