"Sapaturile" la Rosia Montana incep anul viitor. Vezi planurile canadienilor, pas cu pas

Marti, 20 August 2013, ora 16:34
3869 citiri
"Sapaturile" la Rosia Montana incep anul viitor. Vezi planurile canadienilor, pas cu pas

Etapa de exploatare de la Rosia Montana care va incepe in 2016, asa cum arata un document in lucru al Guvernului, este precedata de o perioada de doi ani de investitii masive, in care se va construi complexul minier.

Incepand cu anul 2014, Gold Corporation va construi la Rosia Montana o uzina ultraperformanta pentru procesarea zacamintelor de aur si argint care urmeaza sa fie extrase, dar si restul complexului minier, astfel incat exploatarea propriu-zisa sa poata incepe in anul 2016.

Potrivit estimarilor, la Rosia Montana exista zacaminte de 300 de tone de aur si 1600 de tone de argint.

Demararea constructiei complexului si intregul proiect depinde deocamdata de obtinerea aprobarii la sfarsitul acestui an pentru planul urabnistic.

2016 - primul an de exploatare Se va lucra doar in cariera Carnic si se va depozita minereului cu continut scazut de aur si argint intr-o stiva de minereu sarac, care va fi exploatat timp de 15 ani.

2017 Va incepe, in paralel, exploatarea si procesarea aurului si argintului din cariera Cetate.

2023 Dupa sapte ani de la inceperea exploatarii, se va deschide si cariera Orlea si peste inca doi ani, cariera Jig.

2030 Cariera Cetate este ultima care se va inchide, dupa o perioada de 14 ani de la inceperea exploatarilor.

2032 Se va finaliza exploatarea in complexul minier, inclusiv in depozitul de minereu sarac. Compania ar trebui sa mai activeze inca noua ani in cadrul complexului, pentru refacerea mediului inconjurator.

Gold Corporation a mai cedat statului o parte din castiguri

In urma negocierilor cu Guvernul, Gold Corporation ar fi convenit sa creasca cu inca 5,69%, la 25% din actiuni participatia statului la proiect, ceea ce inseamna castiguri mai mari din dividende. Totusi, beneficiile sunt conditionate de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, se arata in documentul oficial obtinut de agentia Mediafax.

De asemenea, investitorul s-ar fi inteles cu Guvernul si asupra nivelului redeventelor. Intelegerea initiala era pentru un nivel al redeventelor de 4%, insa Guvernul a solicitat dublarea procentului. In final, s-a convenit la 6%, nivelul maxim obtinut la nivel mondial, sustine Ionel Blanculescu, consultant financiar si consilier onorific al premierului.

"Una dintre marile confuzii care se realizeaza o reprezinta cea legata de punerea semnului egalitatii intre redeventa si impartirea productiei/profitului. Multi critici ai proiectului afirma ca statul ia o redeventa prea mica, nu de 20 sau 30% cat iau alte state. Aici sta confuzia, cand vorbim de 20-30% sau mai mult ne referim la impartirea productiei/profitului si nu la redeventa, care se calculeaza din cifra de afaceri si este independenta de profit", a declarat Blanculescu, pentru Business24.

Doar Rusia mai practica un nivel al redeventelor de 6% pentru exploatarea aurului, in timp ce multe tari europene nu percep deloc redevente, precum Spania, Suedia sau Finlanda (0,15%), mai explica analistul.

Statul are si optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura.

Gold Corporation promite 4 miliarde de dolari pentru statul roman

Investitorii de la Rosia Montana au calculat ca statul va castiga 4 miliarde de dolari. Si Guvernul invoca potentialul financiar ridicat al proiectului, care justifica un transfer al beneficiilor aferente cotei detinute de stat direct catre bugetul de stat, si arata ca realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Rosia Montana poate genera venituri din exploatare si contributii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari.

In Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu", statul estimeaza beneficii uriase, de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Totusi, scepticii atrag atentia asupra faptului ca datele prezentate de Gold Corporation nu sunt credibile, de vreme ce sumele s-au modificat in repetate randuri:

"In contextual cel mai favorabil pentru RMGC, de 1.000 dolari/uncia de aur pe toata viata minei si fara costuri pentru reabilitarea mediului, estimam ca proiectul va genera un profit direct (dupa scaderea taxelor) pentru investitor de maximum 3,2 miliarde de dolari. Este un nonsens sa credem ca Romania va beneficia de 4 miliarde de dolari, adica mai mult decat Gabriel", se arata intr-o analiza conceputa de un grup de profesori din cadrul Academiei de Studii Economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#calendar proiect Rosia Montana, #etape proiect Rosia Montana, #exploatare Rosia Montana , #Industria