Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''Romania va fi una din tarile cele mai uimitoare ale Europei''

''Romania va fi una din tarile cele mai uimitoare ale Europei''
In cadrul saptamanii documentarului franco-roman, Paltin Nottara a fost prezent la Institutul francez de la Bucuresti. Pe afis, doua documentare produse de el: "Retrouvez Byzance" si "Les coulisses d'un rAASve", momente off ale filmului "Paris, je t'aime", lansat recent in Franta.Le Petit Journal: V-ati nascut in Romania, dar traiti in Franta din 1968. Ce loc ocupa fiecare tara in itinerariul dumneavoastra?

Paltin Nottara: Alegerea pe care am facut-o in 1968 nu imi da impresia de a fi asezat intre doua scaune. Am ales Franta. Dar intre 1991 si 1996, am lucrat si la Bucuresti si mi-au placut acesti cinci ani. Am trait o mare emotie. Nu iti este dat adesea sa poti observa o societate care se schimba in intregime.

Le Petit Journal: Ati turnat culisele filmului "Paris, je t'aime". Credeti ca se poate imagina, dupa acest model, un "Bucarest, je t'aime"?

Paltin Nottara: Pentru "Paris, je t'aime", au fost reuniti circa douazeci de realizatori din lumea intreaga. Nu sunt sigur ca ar putea fi reuniti straini in jurul unui proiect despre Bucuresti. Parisul este un oras cu atmosfera, emblematic. Pe plan international, Bucurestiul nu este recunoscut. Este un oras care trebuie cunoscut, greu de apropiat. Pot sa spun ca dupa patruzeci de ani de conceptie urbanista comunista, Bucurestiul a devenit una din capitalele cel mai putin frumoase din Europa.

Le Petit Journal: Credeti ca peisajul audio-vizual si cinematografic actual al Romaniei pune suficient in valoare farmecul tarii?

Paltin Nottara: Productia locala este foarte restransa. Televiziunea romana produce putine filme de televiziune. Industria cinematografica scoate sub zece filme pe an. Documentarul, mai ales, este un gen aproape neinteles. De douazeci de ani, romanii sunt mai interesati de ce se intampla in Statele Unite sau in Italia. Dar sunt increzator. Vad cu placere aparitia unor noi talente.

Le Petit Journal: Documentarul dumneavoastra "Retrouvez Byzance" abordeaza mostenirea bizantina a Romaniei in momentul in care tara se pregateste pentru o Europa in mare parte foarte occidentala...

Paltin Nottara: Pentru multi, Europa este occidentul. Nu numai in sens geografic, ci si pe plan cultural, ideologic. Acest film a fost produs in 2002, in ideea de a demonstra ca Europa este constituita din doua parti, Vestul si Estul. Cred ca Romania va fi una din tarile cele mai uimitoare ale Uniunii Europene...inedita, un amestec original, cultura latina si religie ortodoxa concomitent. (Interviu de Florence Mottot)

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1099 ori