Romania sufera la capitolul competitivitate. Putem produce mai mult cu mai putin?

Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:02
1568 citiri
Romania sufera la capitolul competitivitate. Putem produce mai mult cu mai putin?

Pentru ca muncim mult, prost si fara rost, si pentru ca exporturile sunt jalnice, a cincea misiune a FMI ne-a atras atentia asupra faptului ca ar cam trebui sa devenim mai competitivi, asta pentru a avea capacitatea sa trecem peste momentele dificile in care se afla zona euro.

Board-ul Fondului Monetar International (FMI) a aprobat vineri cea de-a cincea revizuire a acordului preventiv cu Romania si, concomitent, disponibilizarea a inca 475 milioane euro din suma totala de 3,5 miliarde euro.

"Votul a aratat ca Guvernul este angajat in respectarea acordului cu FMI. In timpul dezbaterilor, membrii board-ului au transmis autoritatilor romane sa accelereze reformele structurale pentru a creste competitivitatea economiei. Au fost lucruri generale privind reformele structurale, consolidarea fiscala si politica monetara, care trebuie sa ramana in continuare prudenta in conditiile turbulentelor din zona euro", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Romania nu are nicio strategie de competitivitate

Analistul economic Ionel Blanculescu a declarat pentru Business24 ca, de fapt, cresterea competitivitatii consta in "cum anume poti sa-ti vinzi marfa cat mai bine pentru a nu ramane cu ea pe stoc".

Din pacate, Romania nu are in momentul de fata o strategie de dezvoltare, la modul general, si de crestere a competitivitatii, in special. "La noi, fiecare face ce-l taie capul, pe ce directii doreste, unii aleg UE, pentru ca acolo se exporta preponderent, altii aleg Asia sau Africa, in functie de preferinte", a declarat analistul.

Prima mare lipsa majora a Romaniei este absenta unei institutii abilitata cu strategia economica la nivel national pe termen mediu si lung si cu caile prin care se pot atinge aceste obiective de crestere a competitivitatii.

Din strategie lipsesc programele sectoriale, care sa poata stabili cadrul organizatoric. Totodata, Romania inca nu are trasate liniile generale de dezvoltare, pe zone, a economiei. "Nu stim daca ramanem pe zona de dezvoltare a industriei, chiar daca asta este cartea castigatoare, pentru ca nu poti miza doar pe servicii. Toate marile afaceri din Romania sunt cladite pe infrastructura industriala construita inainte de 1989", a declarat analistul.

Industria, pariul castigator al macroeconomiei

Ionel Blanculescu este ferm convins ca succesul il reprezinta reindustrializarea, pentru ca nu ai nevoie de sume mari de bani si nici de timp. Conteaza insa ce linii de produse adopta tara noastra.

Analistul economic sustine ca un pariu castigator il reprezinta industria IT&C , pentru ca avem companii romanesti aflate in pozitia de lider in domeniu, dar mai ales ca aceasta industrie este mare generatoare de valoare adaugata.

"Daca in IT&C ai o cifra de afaceri de doua miliarde de euro, atunci valoarea adaugata ajunge la un miliard, in schimb, in agricultura ai afaceri de doua miliarde de euro, iar valoarea adaugata este de numai 50.000 de euro", sustine Blanculescu.

Analistul economic Constantin Rudnitchi a declarat pentru Business24, ca, pe termen scurt, o crestere a competitivitatii poate fi generata de devalorizarea cursului de schimb leu/euro.

Prin cresterea euro, exportatorii sunt avantajati, pentru ca la fiecare suta de euro exportata incaseaza mai multi lei, insa, pe de alta parte, salariile din Romania scad, ceea ce inseamna un castig pe planul competitivitatii.

Analistul economic sustine ca, in mod normal, cresterea de competitivitate vine si din interiorul companiilor, respectiv, prin restructurarea acestora, fiindca asta inseamna costuri reduse cu forta de munca.

Totusi, trebuie sa fim realisti, pentru ca o eventuala crestere a nivelului de competitivitate are sanse sa se intample mai repede in mediul privat, pentru ca multe companii s-au restructurat in acesti ani de criza, fapt care a dus la o reanalizare a business-lui.

Lipsesc programele guvernamentale pe competitivitate

Constantin Rudnitchi sustine ca ar trebui sa existe, la nivel national, un program guvernamental care sa ofere posibilitatea unor ramuri inovatoare, precum industria IT&C, sa-si diversifice pietele de export in afara Europei.

Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.

Principalul angajament din cadrul acordului il reprezinta introducerea managementului privat la companiile de stat si privatizarea partiala, in special prin listarea la bursa, sau vanazarea de pachete majoritare de actiuni.

Statul roman a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz pana la 15 iunie, 15% din Romgaz pana la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica pana la jumatatea lunii octombrie, si sa urgenteze pregatirile pentru vanzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica pana la sfarsitul acestui an. Obiectivul privind vanzarea pachetului de actiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins in termenul prevazut, dupa intrarea companiei in insolventa.

Totodata, 20% din actiunile Tarom ar urma sa fie listate la bursa pana la finele acestui an, termen prevazut si pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfa, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI.

Guvernul s-a mai angajat sa vanda, pana in prima parte a anului viitor, o participatie majoritara la Electrica, precum si participatiile minoritare detinute de stat la filialele Electrica deja privatizate.

Tot in prima parte a lui 2013, Executivul va privatiza noul producator de energie care trebuie format, pana in iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Acelasi termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producator de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni. Elcen Bucuresti ar trebui de asemenea privatizata in 2013.

Executivul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar cash in limita a 2,2% din PIB, in conditiile in care PIB-ul pentru acest an a fost revizuit, potrivit ultimei strategii fiscal-bugetare, in usoara scadere comparativ cu estimarea anterioara, de la 609,7 miliarde lei la 607,5 miliarde lei.

In aceasi timp, Cabinetul Ponta a mentinut angajamentele asumate de precedentele guverne privind reformele strucuturale. In acest sens, Executivul trebuie sa prezinte pana la finele lunii iunie proiectul de lege privind reforma in sanatate, care sa fie supus dezbaterii publice.

Statul mentine taxele si elimina preturile reglementate la curent si gaze

Guvernul a transmis FMI si ca va mentine taxa de clawback in industria farmaceutica, contestata de catre producatorii de medicamente, prezentand acest sistem de taxare ca metoda principala pentru a evita acumularea de noi arierate in domeniu.

Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import.

De asemenea, Guvernul va infiinta o piata de tranzactionare a gazelor, care va fi dezvoltata de OPCOM si va fi operationala la 1 ianuarie 2013, dupa care va vinde actiuni la operatorul pietei de energie companiilor si poate si burselor de profil din regiune.

Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali, iar Executivul mentine in memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. In urma cu doua saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

#crestere competitivitate, #Romania competitivitate, #fonduri structurale, #investitii in eficientizare , #Industria