Romania, locul 7 in UE dupa cresterea anuala a comenzilor pentru industrie

Joi, 24 Iunie 2010, ora 13:35
972 citiri
Romania, locul 7 in UE dupa cresterea anuala a comenzilor pentru industrie

Romania ocupa pozitia a saptea in Uniunea Europeana in functie de cresterea valorii comenzilor noi pentru industrie din luna aprilie, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, de 26,5% in serie bruta, avans superior mediei UE, de 21,8%, potrivit datelor Eurostat, relateaza Mediafax.

In cazul Romaniei, aprilie reprezinta a patra luna consecutiva de crestere anuala a comenzilor noi pentru industrie, dupa ce in decembrie 2009 indicatorul a coborat cu 12,1%.

In martie, comenzile au avansat cu 29,5%.

Din cele 22 de state prezente in raportul biroului de statistica la UE, doar Danemarca si Irlanda au inregistrat scaderi ale indicatorului (de 11% si respectiv 14,7%), celelalte consemnand cresteri. Cele mai accetuate evolutii pozitive se observa la Olanda (45,3%), Letonia (37,5%) si Slovacia (34,1%).

Cele mai mici cresteri le au Grecia (6%) si Spania (6,7%).

In ritm lunar, valoarea comenzilor noi pentru industrie s-a redus in aprilie, in Romania, cu 1,2%, in serie ajustata sezonier, media UE reprezantand o diminuare de 0,2%.

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul lunii iunie ca, in serie bruta, comenzile noi din industrie au crescut cu 26,4% in luna aprilie, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, datorita progresului indicatorului din industria bunurilor intermediare (45,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (27,7%) si industria bunurilor de capital (21,8%).

Pentru industria bunurilor de uz curent, indicatorul a scazut cu 3,6%.

Totodata, comenzile noi din industrie din aprilie au fost mai mici cu 7,0% comparativ cu luna precedenta, tot in serie bruta, datorita sc?derilor din industria bunurilor de uz curent (16,0%) si industria bunurilor de capital (12,6%).

Comenzile noi din industria bunurilor intermediare si industria bunurilor de folosinta indelungata au inregistrat o crestere de 3,6% si respectiv 1,6%.

#comenzi, #industrie, #romania , #Industria