Productia industriala a crescut cu 6,9% in primele sapte luni din acest an

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:55
1604 citiri
Productia industriala a crescut cu 6,9% in primele sapte luni din acest an

Productia industriala (serie bruta) a crescut cu 6,9% in primele sapte luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2012, dar si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 6,1%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare (+8,5%) si de cea extractiva (+5,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de capital (+11,8%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,7%), in industria bunurilor intermediare (+7,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+3,8%). Industria energetica a scazut cu 5,0%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in perioada mentionata datorita industriei prelucratoare (+7,9%) si industriei extractive (+4,5%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 5,9%.

La ce mari grupe industriale s-au inregistrat cele mai mari cresteri

Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+12,4%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,7%), in industria bunurilor intermediare (+5,5%) si in industria bunurilor de uz curent (+3,1%). Industria energetica a scazut cu 4,7%.

In luna iulie 2013, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 7,2%, determinata de cresterea productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+8,3%) si a industriei prelucratoare (+7,4%). Industria extractiva a scazut cu 1,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri, respectiv in industria bunurilor de capital (+8,6%), in industria bunurilor intermediare si in industria energetica (cate +6,8% fiecare), in industria bunurilor de uz curent (+5,6%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,4%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,1%, ca urmare a scaderii industriei extractive (-5,1%). Industria prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,4%.

Datele statistice arata ca pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+5,8%), in industria bunurilor intermediare (+4,4%) si in industria energetica (+1,1%) si scaderi in industria bunurilor de uz curent (-0,3%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,2%).

Raportat la luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut in luna iulie 2013 cu 11,4% datorita cresterii industriei prelucratoare (+13,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 1,4% iar industria extractiva cu 0,1%.

Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+18,4%), in industria bunurilor intermediare (+11,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,6%) si in industria bunurilor de uz curent (+6,7%). Industria energetica a scazut cu 1,7%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 6,3%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+7,7%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 3,4%, respectiv cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+13,6%), in industria bunurilor intermediare (+9,0%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,3%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,7%). Industria energetica a scazut cu 2,7%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie industriala Romania, #industrie prelucratoare Romania, #industrie extractiva Romania , #Industria