Preturile productiei industriale au crescut cu 5,8% in martie

Joi, 03 Mai 2012, ora 11:45
1356 citiri
Preturile productiei industriale au crescut cu 5,8% in martie

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere de 5,8% in martie fata de aceeasi luna din 2011, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 1%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (29,2%), in industria prelucratoare (5,8%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,8%), in industria extractiva (3,2%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (11,3%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (4,1%), industria bunurilor de capital (3,6%), industria bunurilor intermediare (3,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (1,6%).

Comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut cu 0,7%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 1,6%.

Pe sectiuni sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret in industria prelucratoare (1,3%). In industria extractiva si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat preturile au scazut cu 1,0%, respectiv 0,4%.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (2,3%), industria bunurilor intermediare (0,7%), industria bunurilor de uz curent (0,2%) si industria bunurilor de capital (0,1%). In industria bunurilor de folosinta indelungata s-au inregistrat scaderi de preturi (0,1%).

#productie industriala preturi, #crestere preturi productie industriala , #Industria