Preturile la producator din sectorul industrial, crestere de 7,9%

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 10:18
1128 citiri
Preturile la producator din sectorul industrial, crestere de 7,9%

Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 7,9% in septembrie fata de aceeasi luna din 2009, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 1,4%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

In august s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 6,7%, iar in iulie, preturile s-au majorat cu 6,9%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de septembrie 2009 in industria prelucratoare (9,0%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,8%), in industria extractiva (4,3%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,0%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (11,2%) si in industria bunurilor intermediare (9,2%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (7,2%), industria bunurilor de capital (1,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,3%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna, cat si preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat cresteri cu 1,2%, respectiv cu 1,8%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi la produsele din industria prelucratoare (1,5%), industria extractiva (1,5%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (0,9%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,6%).

Pe marile grupe industriale, se constata cresteri de preturi in industria bunurilor intermediare (2,2%), industria energetica (1,9%), industria bunurilor de uz curent (0,6%), industria bunurilor de capital (0,4%). Scaderi de pret se constata in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,2%).

#energetic, #industrie, #preturi, #producator, #sector , #Industria