Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile la producator din industrie, avans anual de 7,8% in octombrie

Preturile la producator din industrie, avans anual de 7,8% in octombrie

Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 7,8% in octombrie fata de aceeasi luna din 2009, in timp ce, fata de luna precedenta, avansul a fost de 0,2%, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS) si preluate de NewsIn.

In septembrie s-a inregistrat o crestere anuala a preturilor productiei industriale de 7,9%, iar in august, preturile s-au majorat cu 6,7%.

Potrivit datelor INS, s-au remarcat cresteri de preturi fata de octombrie 2009 in industria prelucratoare (8,9%), la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (8,6%), in industria extractiva (3,7%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,2%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi s-au inregistrat la produsele din industria energetica (10,1%) si in industria bunurilor intermediare (9,0%).

Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (7,3%), industria bunurilor de capital (3,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,4%).

Fata de luna precedenta, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat in octombrie o scadere cu 0,1%, in timp ce preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut cu 0,7%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (0,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,3%) si in industria prelucratoare (0,2%). Preturile produselor din industria extractiva au scazut cu 1,3%.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria bunurilor de capital (1,1%), industria bunurilor de uz curent (0,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (0,4%). Scaderi de pret se constata in industria bunurilor intermediare (-0,1%) si industria energetica (-0,4%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1221 ori
Citeste mai multe desprepreturi producator industrie avans