Preturile la producator din industrie au avansat cu 1% in martie

Marti, 04 Mai 2010, ora 11:14
1210 citiri
Preturile la producator din industrie au avansat cu 1% in martie

Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 0,98% in martie fata de luna precedenta, in conditiile in care au avut loc scumpiri in toate tipurile de industrii, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), citate de NewsIn.

Cresterea din martie este mai mare fata de cea inregistrata in februarie, de 0,3%.

Fata de martie 2009, preturile productiei industriale au urcat, in medie, cu 4,51%, peste rata de 2,94% inregistrata intre februarie 2009 si februarie 2010.

Preturile din industria extractiva au saltat cel mai mult in martie, cu 1,10%.

Potrivit calculelor INS, preturile din industria prelucatoarea au crescut cu 1,04% fata de cele din februarie, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a scumpit intr-o luna cu 0,66% in medie, iar preturile pentru distributia apei, salubritate si alte asemenea activitati au urcat in martie cu 0,14%.

Pe ultimele 12 luni, activitatile de productie si furnizare a energiei electrice si termice, gaze, apa calda si aer conditionat s-au scumpit cel mai mult, cu 6,76%, urmate de celeleate utilitati - distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare - utilitati supuse unor regimuri de monopol regional sau national -, care au inregistrat o crestere medie a preturilor de 6,04%.

La randul lor, preturile din industria prelucratoare au crescut cu 4,34% in martie fata de cele din luna similatra din 2009, in vreme ce preturile din industria extractiva au scazut cu 0,26% in aceeasi perioada.

Unii analisti au atras atentia ca preturile la utilitati din Romania nu urmeaza nicio logica economica, inregistrand cresteri lunare de 1% in plina criza si fara justificari plauzibile.

Influenta lor este, de altfel, vizibila si in indicele preturilor de consum.

Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din martie s-au inregistrtat in industria energetica (3%) fata de februarie, in timp ce bunurile de uz curent s-au ieftinit usor.

Fata de situatia din martie 2009, cele mai ample scumpiri din luna martie a acestui an au avut loc tot in industria energetica (16,23%), in vreme ce bunurile intermediare si cele de capital s-au ieftinit, in medie, cu cate 3,37%, respectiv cu 1,27%.

Preturile la producator din industrie intrasera pe minus, in ritm anual, timp de cinci luni in 2009, insa au reinceput sa creasca odata cu revenirea productiei in industria de prelucrare, incepand din noiembrie, stimulata in principal de cererea la export. 

#preturi, # producator, # industrie, # avans , #Industria

Curs valutar

1 EUR = 4.9750 RON

0.0002

1 USD = 4.5669 RON

0.0029
  1. Japonia se pregătește să facă investiții de trilioane de dolari în România. Intenția va fi anunțată printr-o declarație comună a celor două țări
  2. Județele în care puterea banilor se apropie de Europa. Unde își permit românii cel mai mult în 2024
  3. O nouă putere europeană este în picaj după Germania. ”Industria prelucrătoare rămâne împotmolită într-o criză profundă”
  4. Începe virarea ajutoarelor de încălzire pentru iarnă. Cine poate beneficia de banii de la stat și ce sume ar intra în conturile românilor
  5. Vremuri tulburi pentru Putin la Kremlin: Rusia se află pe marginea prăpastiei
  6. Planurile Iranului lovesc în petrol. Informațiile despre un nou atac al Teheranlui au scumpit barilul
  7. Trei oferte pentru una dintre cele mai așteptate autostrăzi. Un constructor imens din România, printre cei care vor contractul de aproape 4 miliarde de lei
  8. Angajații din IT, din ce în ce mai nemulțumiți. Surpriza din clasamentul celor mai apreciați angajatori din România. Ce sector a ajuns la vârf
  9. Românii cu asigurări de viață vor fi raportați la ANAF. Cum motivează Ministerul Finanțelor decizia, aplicată printr-o nouă ordonanță de urgență
  10. Câți români se mai încumetă la un credit în 2025. Experții, previziuni despre nivelul dobânzilor