Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 0,98% in martie fata de luna precedenta, in conditiile in care au avut loc scumpiri in toate tipurile de industrii, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), citate de NewsIn.
Cresterea din martie este mai mare fata de cea inregistrata in februarie, de 0,3%.
Fata de martie 2009, preturile productiei industriale au urcat, in medie, cu 4,51%, peste rata de 2,94% inregistrata intre februarie 2009 si februarie 2010.
Preturile din industria extractiva au saltat cel mai mult in martie, cu 1,10%.
Potrivit calculelor INS, preturile din industria prelucatoarea au crescut cu 1,04% fata de cele din februarie, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a scumpit intr-o luna cu 0,66% in medie, iar preturile pentru distributia apei, salubritate si alte asemenea activitati au urcat in martie cu 0,14%.
Pe ultimele 12 luni, activitatile de productie si furnizare a energiei electrice si termice, gaze, apa calda si aer conditionat s-au scumpit cel mai mult, cu 6,76%, urmate de celeleate utilitati - distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare - utilitati supuse unor regimuri de monopol regional sau national -, care au inregistrat o crestere medie a preturilor de 6,04%.
La randul lor, preturile din industria prelucratoare au crescut cu 4,34% in martie fata de cele din luna similatra din 2009, in vreme ce preturile din industria extractiva au scazut cu 0,26% in aceeasi perioada.
Unii analisti au atras atentia ca preturile la utilitati din Romania nu urmeaza nicio logica economica, inregistrand cresteri lunare de 1% in plina criza si fara justificari plauzibile.
Influenta lor este, de altfel, vizibila si in indicele preturilor de consum.
Pe marile grupe industriale, cele mai mari scumpiri din martie s-au inregistrtat in industria energetica (3%) fata de februarie, in timp ce bunurile de uz curent s-au ieftinit usor.
Fata de situatia din martie 2009, cele mai ample scumpiri din luna martie a acestui an au avut loc tot in industria energetica (16,23%), in vreme ce bunurile intermediare si cele de capital s-au ieftinit, in medie, cu cate 3,37%, respectiv cu 1,27%.
Preturile la producator din industrie intrasera pe minus, in ritm anual, timp de cinci luni in 2009, insa au reinceput sa creasca odata cu revenirea productiei in industria de prelucrare, incepand din noiembrie, stimulata in principal de cererea la export.