Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile din industrie au crescut, in martie, cu 15,6% fata de 2007

Preturile din industrie au crescut, in martie, cu 15,6% fata de 2007
Preturile productiei industriale pe piata interna si pe cea externa au crescut in martie cu 1,7% fata de luna precedenta si cu 15,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, arata Institutul National de Statistica.Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria prelucratoare au urcat cu 2,1%, iar cele din industria extractiva si energie electrica si termica, gaze si apa s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.


Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare, 2,3%, industria energetica, 1,9% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 1,9%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de uz curent, 1% si industria bunurilor de capital, 0,8%.Preturile productiei industriale au crescut cu 15,6% fata de luna similara din 2007. Cel mai dinamic sector a fost industria extractiva, cu o crestere de 20,7%, urmat de industria prelucratoare, cu 16,7%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la energie electrica si termica, gaze si apa, 4,9%.Pe marile grupe industriale, cresteri importante de preturi se remarca la produsele industriei energetice, 19,7%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total s-au produs in industria bunurilor de uz curent, unde produsele s-au scumpit cu 14,8%, industria bunurilor intermediare, cu cresteri de 13,5%, industria bunurilor de capital, 11,6% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 10,3%.Romania a fost, in luna februarie, pe locul trei in UE la scumpirea productiei industriale, potrivit datelor Eurostat. Preturile din sector au crescut cu 13,6% in februarie, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.Indicele preturilor pentru productia industriala din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a crescut cu 6,1% in februarie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007. Preturile pentru productia industriala din Romania au crescut in februarie cu 1,3% comparativ cu ianuarie, iar in UE, cu 0,5%, precizeaza Eurostat.Cele mai mari scumpiri anuale, comparativ cu februarie 2007, au fost inregistrate in Lituania (17,3%), Bulgaria (14%) si Romania (13,6%). Cele mai mici majorari de preturi la productia industriala au fost atinse in Germania (3,8%), Luxemburg (4,2%) si Finlanda (4,7%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 936 ori