Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pierderi pentru industria aeriana in anul 2008

Pierderi pentru industria aeriana in anul 2008
Asociatia Internationala pentru Transportul Aerian (IATA) a anuntat luni ca in acest an par inevitabile scaderi semnificative ale profitabilitatii companiilor aeriene, sau chiar pierderi, in contextul in care industria se confrunta cu preturi record la combustibil, relateaza Reuters. "Situatia este disperata si poate fi mai distructiva decat luptele recente cu toti calaretii apocalipsei la un loc", a declarat directorul general IATA, Giovanni Bisignani, intr-un discurs rostit in cadrul intrunirii anuale din Istanbul.


IATA a precizat ca o combinatie intre preturile record la combustibil, incetinirea economica americana si primirea aeronavelor comandate in momentul apogeului economic insa livrate intr-o perioada dificila, a determinat ca perspectiva pentru 2008 sa fie "adumbrita de furtuna perfecta"."La presiunile negative venite din partea recesiunii americane se va adauga accelerarea livrarilor de aeronave in 2008 si 2009", a precizat IATA in cadrul raportului anual.Pretul record la petrol, care a atins nivelul maxim istoric de 135,09 dolari/baril pe 22 mai, ameninta serios perspectivele industriei. Pretul petrolului aproape s-a dublat in ultimul an.Companiile aeriene americane sunt afectate cel mai grav de criza economica din Statele Unite. Acestea au majorat deja tarifele, au adaugat noi taxe si suprataxe, au facut disponibilizari si au redus serviciile, pentru a face fata pretului la petrol si incetinirii economice.Bisignani a prevazut ca pierderile industriei vor atinge 2,3 miliarde dolari in 2008, daca pretul barilului de petrol Brent se va mentine la 107 dolari pentru restul anului."Daca estimarile expertilor sunt coreste, si pretul mediu al petrolului va fi de 107 dolari/baril, facturile pentru combustibil vor fi de 176 miliarde dolari, cu 40 miliarde dolari mai mult decat in 2007, ceea ce ne-ar duce in pierdere cu 2,3 miliarde dolari in 2008", a spus Bisignani.Acesta a mai spus ca majorarea traficului de calatori va fi de cel mult 3,9% in acest an, fata de cresterea de 5,9% inregistrata in 2007.Asociatia a mai precizat ca liberalizarea tot mai mare a industriei va duce la intensificarea concurentei si la scaderea profitabilitatii.Bisignani a spus ca in ultimele sase luni, 24 de companii aeriene au incetat operatiunile sau au dat faliment. Nu a oferit detalii suplimentare.IATA reprezinta 240 de linii aeriene, ce opereaza 94% din totalul zborurilor internationale de marfuri si de pasageri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2236 ori