Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Justitia SUA a dat dreptate companiei Philip Morris intr-un proces de daune punitive

Justitia SUA a dat dreptate companiei Philip Morris intr-un proces de daune punitive

Curtea Suprema americana a respins, marti, acordarea unor daune punitive in valoare de 79,5 milioane de dolari, cerute de vaduva unui fumator, de la filiala grupului Altria, Philip Morris, informeaza Reuters.

Tribunalul american a stabilit, cu cinci voturi la patru, ca gigantul tutunului nu poate fi pedepsit pentru daunele aduse in cazul impotriva Mayolei Williams, o femeie din Oregon, al carei sot a murit de cancer pulmonar in 1997, dupa ce a fumat mai mult de 40 de ani.

Cazul a fost urmarit atent de grupurile de afaceri care vor ca tribunalul sa impuna noi limite constitutionale pentru daunele punitive, concepute pentru pedepsirea si descurajarea comportamentelor negative. Justitia a stabilit astfel de limite in 2003, pentru prima data.

Companiile condamna faptul ca numarul daunelor scapa de sub control, ca acestea sunt arbitrare si incurajeaza procese frivole. Avocatii care pledeaza pentru obtinerea daunelor apara sumele mari acordate drept compensatii ca pe o modalitate de a determina companiile sa elimine efectele daunatoare ale produselor.

Judecatorul Stephen Breyer a declarat, in numele majoritatii juratilor, ca Philip Morris nu poate fi pedepsita pentru daunele aduse fumatorilor care nu au fost parti in acest proces.

Acesta a adaugat ca daunele acordate pe baza unei dorinte a juratilor de a pedepsi acuzatul pentru raul facut celor care nu participa la proces ar fi dus la instrainarea unei parti a proprietatii companiei care incalca drepturile constitutionale.

Philip Morris a contestat solicitarile, considerandu-le excesive si nedrepte. Pe de alta parte, avocatul care a reprezentat-o pe sotia fumatorului, Robert Peck, a aparat daunele primite de vaduva intr-un proces anterior, pentru frauda si neglijenta.

Williams a declarat ca sotul ei, un ingrijitor la o scoala publica din Portland care fuma pana la trei pachete de tigari Marlboro pe zi, produse de Philip Morris, credea incurajarile formulate, mai multe decenii de industria tutunului, ca fumatul nu ameninta sanatatea.

Un tribunal i-a acordat, in 1999, lui Williams, daune cmpensatorii in valoare de 821.000 de dolari, care au fost reduse, potrivit legilor, la 521.000 de dolari si daune punitive de 79,5 milioane de dolari. Daunele punitive au fost contestate in fata Curtii Supreme.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1260 ori