INS: Productia industriala a crescut cu 6% in primul semestru al anului

Vineri, 09 August 2013, ora 11:20
1341 citiri
INS: Productia industriala a crescut cu 6% in primul semestru al anului

Productia industriala din primul semestru al acestui an a crescut cu 6% comparativ cu perioada similara din 2012, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea a fost sustinuta de industria prelucratoare (+7,5%) si de cea extractiva (+6,2%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 6,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,8%), in industria bunurilor de capital (+10,7%), in industria bunurilor intermediare (+6,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+3,3%). Industria energetica a scazut cu 5,5%.

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, a crescut cu 6,0% datorita industriei prelucratoare (+8,3%) si industriei extractive (+5,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 6,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,9%), in industria bunurilor de capital (+12,3%), in industria bunurilor intermediare (+4,7%) si in industria bunurilor de uz curent (+3,3%). Industria energetica a scazut cu 5,1%.

In luna iunie 2013, productia industriala a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,7%, respectiv cu 5,7%. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut cu 5,0% ca serie bruta, respectiv cu 7,6% ca serie ajustata.

In ceea ce priveste luna iunie comparativ cu luna mai, cresterea de 0,7% a fost determinata de cresterea industriei extractive (+3,3%) si industriei prelucratoare (+0,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+2,2%) si in industria bunurilor de uz curent (+1,4%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-7,0%), in industria energetica (-0,7%) si in industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 5,7% in iunie comparativ cu luna mai, ca urmare a cresterii tuturor sectoarelor industriale: industria prelucratoare (+6,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+5,3%) si industria extractiva (+5,1%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: in industria bunurilor de capital (+7,7%), in industria bunurilor intermediare (+6,0%), in industria bunurilor de uz curent (+3,6%), in industria energetica (+2,7%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,8%).

In iunie 2013 comparativ cu aceeasi luna din 2012, cresterea de 5% a fost determinata de cresterea industriei prelucratoare (+6,0%) si industriei extractive (+3,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 4,2%.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+9,6%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,3%), in industria bunurilor de uz curent (+3,2%) si in industria bunurilor intermediare (+2,4%). Industria energetica a scazut cu 0,9%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia a crescut cu 7,6% in iunie 2013 comparativ cu iunie 2012, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+11,0%) si industriei extractive (+3,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu (-2,3%). Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: in industria bunurilor de capital (+13,8%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,4%), in industria bunurilor de uz curent (+5,0%), in industria bunurilor intermediare (+2,1%) si in industria energetica (+0,1%).

#productie industrie Romania, #statistici industrie Romania INS, #evolutie industrie 2013 , #Industria