Industria zaharului din UE, in impas: Nu mai e loc pentru toti producatorii

Marti, 12 Februarie 2019, ora 09:50
3078 citiri
Industria zaharului din UE, in impas: Nu mai e loc pentru toti producatorii
Foto: CC0 Creative Commons

Industria zaharului din Uniunea Europeana trebuie sa se consolideze pentru a putea face fata scaderii preturilor dupa eliminarea cotelor de productie in 2017, a declarat luni seara directorul general al producatorului francez Cristal Union, Alain Commissaire, transmite Reuters.

Sectorul zaharului a raspuns la eliminarea cotelor prin majorarea productiei, insa aceasta productie suplimentara a venit pe o piata deja supra-aprovizionata si a declansat un declin al preturilor.

Problemele cu care se confrunta industria zaharului au fost scoase in evidenta luna trecuta de grupul Suedzucker, cel mai mare producator european de zahar, care a anuntat ca va inchide doua uzine din Germania in cadrul unui program de restructurare.

Cu ocazia conferintei anuale a zaharului organizata luni la Dubai, Alain Commissaire a apreciat ca sapte mari companii producatoare de zahar in Europa ar putea fi prea multe, adaugand ca in alte sectoare cum este de exemplu cel al amidonului, sunt doar cativa mari jucatori.

"Vrem sa fim parte a procesului de consolidare", a spus Alain Commissaire.

In prezent, un grup de sapte companii sunt responsabile pentru cea mai mare parte a productiei de zahar in Uniunea Europeana: Suedzucker, Tereos, Nordzucker, British Sugar, Pfeifer and Langen, Cristal Union si Royal Cosun.

Alain Commissaire a spus ca unele din marile companii nu fac profit de pe urma activitatilor din zahar dar au o cifra mare de afaceri din alte activitati astfel incat ar putea vinde operatiunile din domeniul zaharului.

"Se poate spune ca toata lumea urmareste pe toata lumea si acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat unii dintre noi trec prin dificultati...Urmatorii doi-trei ani vor fi foarte interesanti", a spus Alain Commissaire.

Acesta a recunoscut ca grupul Cristal Union trece printr-un an dificil si va afisa pierderi.

"Insa aceasta nu este foarte important pentru ca avem o situatie financiara buna. Nu este o problema pentru noi sa avem acest gen de situatie pentru un an sau doi", a subliniat seful de la Cristal Union.

In Romania, grupul german Pfeifer & Langen detine impreuna cu Cristal Union, sub marca Diamant, fabricile de zahar din Oradea, Arad si Carei.

#industrie zahar UE, #producatori zahar UE , #Industria