Industria si agricultura, sectoarele cu cea mai mare crestere in trimestrul al doilea

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 00:00
1236 citiri
Industria si agricultura, sectoarele cu cea mai mare crestere in trimestrul al doilea

Industria si agricultura au fost sectoarele care au crescut cel mai mult in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce activitatea din constructii a continuat sa scada, potrivit datelor INS, care nu a modificat estimarile initiale privind PIB, infomeaza www.mediafax.ro.

Pe serie bruta, Produsul Intern Brut a fost in al doilea trimestru cu 1,4% mai mare fata de rezultatul din aprilie - iunie 2010, usor sub cresterea din primul trimestru, de 1,7%, dar ca serie ajustata sezonier evolutia a fost similara.

"Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+3,4%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (+0,9%) si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+0,3%).

La polul opus, reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

Ca o consecinta a evolutiei pozitive inregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, cererea interna a crescut cu 2,4%, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut.

Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

In termeni ajustati sezonier, PIB a crescut cu 0,2% fata de primele trei luni ale acestui an.

La nivelul intregului semestru, PIB a crescut cu 1,6% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere datorata in mod semnificativ de majorarea volumului de activitate din industrie, cu 7,3%. In perioada analizata, agricultura a crescut cu 2,5%, iar comertul cu 1%.

Pe langa estimarile brute ale Produsului intern brut trimestrial, incepand cu anul 2009, INS calculeaza si estimari ajustate sezonier. Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive.

#industrie, # agricultura , #Industria