Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria de cablu, afectata de noi taxe

Industria de cablu, afectata de noi taxe

Asociatia de Comunicatii prin Cablu anunta noi scumpiri de preturi la serviciile de cablu.Dupa ce anul trecut s-a introdus TVA la serviciile de cablu (plus 19%), anul acesta s-ar putea inregistra o scumpire similara a abonamentului prin introducerea mai multor taxe noi, pe care operatorii nu le pot suporta din fondurile proprii, a anuntat Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC).

Este vorba in primul rand de taxa pentru fondul national de cinematografie, care va fi de 1% din cinfra de afaceri a companiilor, dar mai ales de taxele pentru drepturi de autor care sunt pe cale sa ajunga la 17%, fata de 2 % in prezent si fata de 8,5% media din Uniunea Europeana.

Practic este in discutia Parlamentului un proiect de lege care elimina pragurile maxime de negociere in discutiile cu organismele care solicita aceste drepturi de autor. Eixsta sapte organizatii distincte si nu exista criterii de calcul sau o limitare a sumelor care pot fi cerute. Pina acum, pretentiile lor se ridica la 17%, au informat oficialii din industrie. "Toate aceste costuri se vor regasi in costul abonamentelor pentru ca nici un operator nu are atata putere financiara incat sa le suporte prin for]e proprii", a spus Radu Petric, presedintele ACC.

Normele in discutie au trecut de dezbaterea din Senat, iar maine intra in discutia Camerei Deputatilor. Dretprurile de autor sunt platite atat de cablisti, cat si de posturile TV si de radio simultan. La TV taxele se ridica la 15,4%, iar la radio ar putea ajunge la 12,8%.

"Noi platim toate sumele conform legii. Intrebarea este ce se intampla apoi cu banii. Incaseaza Madonna drepturi de autor din Romania?", a intrebat oficialul ACC.

Operatorii au mai amintit ca noul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, cel care promoveaza noile legi legate de drepturi de autor, a fost presedintele uneia dintre organizatiile care colecteaza aceste sume, fiind acum temporar suspendat din functie, dupa numirea in functia de ministru

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 880 ori