Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria condamna planurile "inflexibile" pentru o reciclare sporita

Industria condamna planurile "inflexibile" pentru o reciclare sporita

Grupurile industriale europene au dezaprobat planurile de crestere semnificativa a reciclarii, afirmand ca acestea sunt birocratice si inflexibile.

Parlamentul European a convenit marti ca jumatate din reziduurile menajere si 70% din reziduurile industriale ar trebui reciclate pana in 2020. Parlamentarii europeni au mai votat si pentru limitarea deseurilor produse in Uniunea Europeana la nivelul din 2008 pana in 2012.

"Trebuie sa ne ocupam de volumul tot mai mare de reziduuri si de consecintele nefaste pe care acestea le au asupra mediului si asupra sanatatii oamenilor", a declarat Mojca Drear Murko, parlamentar liberal din Slovenia. "Pentru aceasta avem nevoie de un cadru legal bine determinat, cu definitii practice ale masurilor de recuperare ale deseurilor".

Parlamentul a prospus o ierarhie rigida, in cinci pasi, pentru manevrarea reziduurilor - in primul rand prevenirea, urmata de reutilizare, reciclare si recuperare, distrugerea fiind cea mai putin agreata optiune. Cele 27 de state membre, care vor discuta in iunie decizia parlamentului, vor trebui sa stabileasca o strategie pentru deseuri.

Statele vor putea sa devieze de la lista numai daca o analiza stiintifica a produsului arata ca este mai bine ca acesta sa fie tratat intr-o maniera distincta, desi normele de reciclare ar putea fi respinse.

Grupurile industriale au declarat ca noua "ierarhie" in cinci pasi este prea rigida. Actualizarea unei legi vechi de 30 de ani nu este neaparat in avantajul mediului inconjurator deoarece circumstantele difera pentru diferite produse si zone geografice.

"Modernizarea nu ar trebui sa insemne mai multa birocratie pentru afaceri", a declarat Christianna Papazahariou de la Eurocommerce, organizatie care reprezinta comerciantii si vanzatorii cu amanuntul. "Acesta este un semnal negativ. Reciclarea poate fi o solutie mai buna pe termen lung pentru mediu decat reutilizarea".

Stavros Dimas, comisarul pentru mediu care a adus in discutie proiectul directivei pentru o "societate care recicleaza", a salutat votul dar a declarat ca se opune solutiilor care nu ia in calcul diferentele nationale si locale si normele la nivelul uniunii.

Europeanul de rand produce anual 534 de kilograme de reziduuri menajere. Dintre acestea, 22 de procente sunt reciclate. Exista diferente foarte mari intre tari: Belgia recicleaza 53% din deseurile menajere in timp ce Ungaria si Romania putin peste 2%.

Guvernele locale declara ca si mediul de afaceri are o responsabilitate. Asociatia Guvernamentala Locala, care reprezinta municipalitatile, a declarat ieri ca deseurile provenite din ambalaje au crescut in Marea Britanie cu 12% intre 1999 si 2005. "Cultura ambalajelor de plastic trebuie sa ia sfarsit", a declarat Richard Stokoe.

Grupurile de ecologisti au fost multumite de decizia parlamentarilor europeni de a respinge sugestia comisiei ca incineratoarele sa fie reclasificate ca unitati de recuperare, si nu de distrugere. Doreen Fedrigo, de la Biroul European pentru Mediu, a declarat: "Aceasta hotarare ar fi incurajat state cu unitati riguroase si costisitoare, cum este Germania, sa exporte deseuri in alte locatii mai ieftine, cum sunt noile state membre, care ar fi putut deveni 'incineratoarele' Europei".

Membrii eurosceptici ai Parlamentului European au declarat ca reciclarea sporita va insemna ca tot mai multe produse periculoase vor fi trimise in statele in curs de dezvoltare pentru a fi distruse.

Domnul Dimas a recunoscut de curand ca nu exista date cu privire la acest comert, dar o ancheta recenta a descoperit ca jumatate din transporturile de reziduuri care parasesc porturile UE spre statele sarace sunt ilegale.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 951 ori