Cupru Min va fi scoasa la licitatie pentru 200 milioane lei

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 18:15
1377 citiri
Cupru Min va fi scoasa la licitatie pentru 200 milioane lei

Producatorul de cupru Cupru Min Abrud va fi scos la licitatie in saptamana viitoare, la un pret de pornire apropiat de 200 milioane lei, iar de preluarea acestuia sunt interesate compania canadiana Barrick, cel mai mare producator de aur din lume, si Mineco din Elevetia, care a cumparat Moldomin, conform Mediafax. 

"Pretul de pornire mai trebuie avizat de Ministerul Economiei si va fi in jurul cifrei de 200 milioane de lei. De altfel, ultimul aviz inaintea anuntului de licitatie mai trebuie primit de la Ministerul Economiei. Cei care au cumparat Moldomin (Mineco - n.r.) si o firma canadinaa, Barrick, si-au exprimat interesul sa partipe la licitatie", au declarat surse din Ministerul Economiei. 

Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda integral Cupru Min.

Cupru Min, cu activitati de extractie la Rosia Poieni (judetul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei si este controlata in totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Rosia Poieni concentreaza peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. 

In luna septembrie seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Cazana, declarat pentru Reuters ca anuntul de licitatia va fi lansat pana la sfarsitul acelei luni.

Sursele citate au afirmat ca procesul de vanzare nu a fost initiat pentru ca "s-a mai lucrat la caietul de sarcini", care acum este aproape finalizat.

Privatizarea Cupru Min a fost ceruta de Fondul Monetar International in luna octombrie 2010. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul actionar majoritar al Cupru Min, a incercat sa privatizeze societatea de doua ori, in 2008, fara succes. 

La inceputul acestui an Guvernul intentina sa vanda Cupru Min integral prin intermediul pietei de capital.

Potrivit datelor financiare ale Cupru Min, in 2010 compania a obtinut un profit de 18,8 milioane lei, de la pierderi de 17,9 milioane lei in 2009. Cupru Min avea la finele anului trecut datorii totale de 71,5 milioane lei.

Compania Mineco, inregistrata in Elvetia, a preluat, la jumatatea lunii septembrie, producatorul de cupru Moldomin Moldova Noua, aflat in faliment, si s-a angajat la investitii de peste 150 milioane de euro. 

Mineco este formata dintr-un grup de companii si are trei mine in Serbia si Bosnia. Compania va prelua si licenta de exploatare a Moldomin Moldova Noua, judetul Caras Severin, precum si dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatarii. 

Barrick a inregistrat anul trecut vanzari de 10,9 miliarde de dolari si un profit net de 3,2 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#companie stat, #cupru, #cupru min, #industrie, #licitatie , #Industria