Crestere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie, in T1 din 2013

Luni, 13 Mai 2013, ora 13:05
1530 citiri
Crestere de 4,8% a cifrei de afaceri din industrie, in T1 din 2013
Sursa foto: Pwc.com.au

Cifra de afaceri din industrie a crescut, la nivelul primului trimestru din 2013, cu 4,8%, in special datorita activitatilor derulate in industria prelucratoare, arata datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), publicate luni.

Astfel, in intervalul ianuarie-martie 2013, cifra de afaceri din industrie s-a majorat, pe ansamblu, cu 4,8%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+5,1%). Pe de alta parte, industria extractiva a scazut, in acelasi interval comparativ, cu 2,3%.

In functie de marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in urmatoarele sectoare: industria bunurilor de capital (+13,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,1%), industria bunurilor intermediare (+5,6%) si industria bunurilor de uz curent (+0,6%). La polul opus s-a situat, cu o scadere de 13,5%, industria energetica.

Potrivit sursei citate, in martie 2013, cifra de afaceri din industrie (piata interna si piata externa), in termeni nominali, a crescut, fata de luna precedenta, cu 5%, datorita cresterilor din industria extractiva (+5,2%) si din industria prelucratoare (+5%).

Pe marile grupe industriale s-au consemnat cresteri in: industria bunurilor intermediare (+12,9%), industria bunurilor de uz curent (+10,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7%) si industria bunurilor de capital (+2,2%). Industria energetica a scazut cu 29,1%.

Valoarea cifrei de afaceri a scazut in martie in toate sectoarele industriale

Datele INS releva, de asemenea, faptul ca valoarea cifrei de afaceri din industrie, in luna martie 2013, a scazut, pe ansamblu, cu 2,9%, din cauza rezultatelor consemnate in industria extractiva (-9,8%) si in industria prelucratoare (-2,6%).

Scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (-42,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,8%) si industria bunurilor intermediare (-0,3%).

Cifre pozitive s-au inregistrat in industria bunurilor de capital, unde cresterea a fost 8,7%.

Sursa datelor citate o constituie capitolul CA (cifra de afaceri) din Cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in industrie (IND TS), in conformitate cu regulamentele Consiliului European, Parlamentului European si Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 94,23% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa 5.500 operatori economici, iar eroarea maxim admisa a estimatiilor este de +/-3%.

#cifra afaceri industrie 2013, #statistici industrie Romania, #industrie prelucratoare Romania , #Industria