Bayfront va finanta preluarea Cupru Min cu participarea unor investitori din Canada, SUA si Europa

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 17:01
1838 citiri
Bayfront va finanta preluarea Cupru Min cu participarea unor investitori din Canada, SUA si Europa

Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA, potrivit MECMA.

"Din documentele prezentate rezulta ca Bayfront Capital Partnees va sustine Roman Copper in vederea finantarii achizitiei de actiuni la Cupru Min si a datoriilor cu participarea investitorilor din Canada, Europa si SUA", a comunicat Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), la solicitarea MEDIAFAX.

Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.

Roman Copper a castigat luni licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro. Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Cupru Min avea la finele anului 2010 datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).

Seful Oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat marti ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca aproximativ 90 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren.

"Firma Roman Copper a fost infiintata in noiembrie 2011, special pentru a participa la pivatizarea Cupru Min. Nu stim cine se afla in spatele acestei firme, pentru ca nu suntem serviciu de informatii, dar daca era ceva suspect am fi fost informati. Nu vine nimeni sa isi bata joc de banii sai", a adaugat Vladan, dupa ce a fost intrebat de presa daca OPSPI s-a interesat inainte de vinzarea Cupru Min in privinta potentialilor cumparatori.

Roman Copper a fost infiintata special pentru a participa la privatizarea Cupru Min. Firma este controlata integral de Bayfront Capital Partners.

Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Compania se concentreaza pe servicii de consultanta destinate companiilor private sau cu capitalizare mica, aflate in primele etape de dezvoltare, din sectoarele minier, energie, agricultura, tehnologie si biotehnologie.

In 2011, Bayfront s-a implicat in operatiuni financiare precum plasamente private si restructurari de datorii, pornind de la 650.000 de dolari si pana la 32 de milioane de dolari.

In comunicatul MECMA se mai arata sa Bayfront Capital Partners a efectuat tranzactii legate de exploatari miniere in state precum Canada, SUA, Columbia, Peru, Mexic, Tanzania, Ghana, Italia, Australia, Marea Britanie, China, Kazahstan, Rusia si Ucraina.

In 2011, Bayfront s-a implicat in operatiuni financiare precum plasamente private si restructurari de datorii, pornind de la 650.000 de dolari si pana la 32 de milioane de dolari, potrivit datelor disponibile pe site-ul firmei.

Seful oficiului Participatiilor Statului si privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a declarat marti ca Roman Copper nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la Cupru Min, dar, daca va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren.

Vladan a adaugat, tot marti, ca Roman Copper are o scrisoare de garantie bancara acceptata de EximBank, iar semnarea contractului de preluare a Cupru Min va fi semnat in termen de zece zile.

Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.

Privatizarea Cupru Min a fost aprobata de Guvern inca din 2006 si a fost asumata de Executiv in scrisoarea de intentie aferenta aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar International (FMI).

Potrivit acordului cu FMI, termenul pentru vanzarea Cupru Min a fost stabilit pentru sfarsitul lunii aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cupru Min preluare, #cupru min privatizare, #Bayfront Capital Partners, #Cupru Min datorii , #Industria